Dostupni linkovi

Šteta od nevremena u Luci Bar 35 miliona eura, saopštila Vlade Crne Gore


Uništena mehanizacija u Luci Bar nakon nevremena 2. jula 2024.
Uništena mehanizacija u Luci Bar nakon nevremena 2. jula 2024.

U Luku Bar biće potrebno ulaganje od oko 35 miliona eura nakon što je u teškom nevremenu uništena ili značajno oštećena lučka mehanizacija i povrijeđeno više radnika.

To su preliminarne procjene štete u Luci, koja je razmatarna na sjednici Vlade Crne Gori 4. jula.

Bez hitne pomoći crnogorskih vlasti, iz Luke Bar upozoravaju da bi njihovi klijenti mogli preusmjeriti svoje robe na druge luke, kao i da bi time ova kompanija u većinski državnom vlasništvu na godišnjem nivou izgubila oko 14 miliona eura prihoda.

Smještena na 75 kilometara od Podgorice, u Baru, na jugu Crne Gore, Luka je jedan od najznačajnijih privrednih resursa države.

U teškom nevremenu koje je zasedilo veći dio Crne Gore 2. jula, poginule su dvije osobe, a najveću materijalnu štetu pretpjela je infrastruktura Luke Bar.

Srušena su sva tri pretovarna mosta i utovarni toranj za žitarice kapaciteta 300 tona na sat, dok su oštećeni transportna traka kojom se prenose žitarice od broda do silosa, ali i usipni koševi na relaciji brod-vagon-kamion.

Srušena su sva tri pretovarna mosta
Srušena su sva tri pretovarna mosta

Iz Luke je pojašnjeno da je u periodu nevremena jedan pretvorani most bio parkiran i osiguran, dok su dva iskrcavala boksit iz vagona.

Srušeni mostovi izgrađeni su prije pola vijeka.

Iz Luke su poručili da zbog toga ne mogu vršiti istovar boksita iz vagona, da će kasniti u prihvatu brodova koji prevoze bakar, boksit, otpadno željezo i aluminijumske blokove, ali i da neće biti u mogućnosti da otpreme borodom žitarice koje su uskladištene u silosu.

Luka je zatražila hitnu nabavku lučke mehanizacije – ekvivalent gubitku tri pretovarna mosta i mehanizciju za utovar žitarica u brod kapaciteta 300 tona na sat.

Oni su zatražili pomoć Vlade Cre Gore, kako kroz odgovarajuće forme finansiranja urgetnih nabavki, tako i kroz omogućavanje pojednostaviljenja procedura.

"Ako bi se otežan vid manipulacije robama prolongirao mjesecima, ili na godinu, bez jasnog plana kada bi izašli iz trenutne krize, realno je očekivati da se robe dislociraju na luke u okruženju", navodi se u dokumentu kojije razmaran na Vladi.

Dodaje se da bi Luka na ime prihoda na godišnjem nivou izgubila oko sedam miliona eura od koncentata bakra, 3,7 miliona od boksita, milion od industrijske soli, do milion od uglja i željezne rude za potrebe Željezare Smederevo, 600.000 od silosa za žitarice, a pola miliona eura od vještačkih đubriva.

Predstavnici službe zaštite i spašavanja obilaze Luku Bar
Predstavnici službe zaštite i spašavanja obilaze Luku Bar

Elementrna nepogoda je prouzrokovala i oštećenja vagona u vlasništvu državne kompanije za prevoz tereta Montecargo, praznih kontejnera u vlasništvu različitih korisnika, privatnih automobila koji su bili parkirani u široj zoni dešavanja, tako da su, i po tom osnovu, mogući dodatni troškovi za Luku.

"Evidentno je da će se posljedice sa kojima je direktno suočena Luka Bar negativno odraziti i na ostale, prije svih na 'Montecargo', uvoznike, izvoznike, drumske prevoznike, agente brodova, špeditere, itd", navodi se u dokumentu Vlade.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru ispituje uzrok pada tri dizalice u Luci Bar, rekao je za Radio Slobodna Evropa 3. jula rukovodilac tužilaštva Radovan Đurišić.

"Vjerovatno je nezapamćeni, orkanski vjetar, jačine preko 200 km/h 'krivac', ali je obaveza u svakoj situaciji da utvrdimo da li ima ljudskih propusta. Ono što se za sada zna je da je materijalna šteta velika", istakao je on.

Iz Luke su poručiili su da prve aktivnosti nakon što policija i tužilaštvo obave uviđaj raščišćavanje zone havarije, nakon toga će biti moguće tvrditi da li je došlo do oštećenja konstrukcije operativne obale ili nekog drugog elementa lučke infrastrkture i ostalih mogućih direktnih šteta.

XS
SM
MD
LG