Dostupni linkovi

Novi šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH predao akreditive Predsjedništvu BiH


Luigi Soreca i Denis Bećirović, Sarajevo, 4. septembar 2024.
Luigi Soreca i Denis Bećirović, Sarajevo, 4. septembar 2024.

Luigi Soreca, novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, u srijedu je predao akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću.

"Smatram da je velika privilegija raditi u narednim godinama s ljudima ove zemlje i domaćim vlastima na približavanju zemlje članstvu u Evropskoj uniji. Ostvarivanje značajnog napretka na evropskom putu je najvažniji zajednički strateški cilj Bosne i Hercegovine, a u interesu je i Bosne i Hercegovine i Evropske unije", rekao je Soreca.

Dodao je da trenutni geopolitički kontekst je učinio proširenje prioritetom.

"Put ka članstvu je pred nama i apelujemo na domaće vlasti da iskoriste ovu istorijsku priliku da kontinuirano i konstruktivno rade na usvajanju reformi i usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, standardima i vrijednostima", naglasio je ambasador Soreca.

Ambasador Soreca je bio specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija od 2022. godine, radeći pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Briselu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine.

Soreca je od 2014. do 2018. bio direktor za sigurnost u Evropskoj komisiji, odgovoran za borbu protiv terorizma i radikalizacije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, trgovine drogom, korupcije i cyber kriminala. Prije toga je koordinirao proces vizne liberalizacije sa zemljama Zapadnog Balkana. U Evropskoj komisiji radi od 1998. godine.

Lideri država i vlada EU odobrili su na samitu u Briselu 21. marta otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Prema usvojenim zaključcima, Evropska komisija će pripremiti pregovarački okvir kada se ispune svi kriteriji koji su navedeni 2022. godine.

BiH je dobila Mišljenje Evropske komisije (Avis) u maju 2019. i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja, koje treba ispuniti kako bi počela pregovore o članstvu.

XS
SM
MD
LG