Dostupni linkovi

Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

  • U BiH su održani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate, a prethodno je više političkih stranaka proglasilo pobjedu.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana, a na birališta je izašlo 47,72 posto glasača.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
16:59 6.10.2024.

Više od 43 posto građana na biračkim mjestima u Bratuncu

U Bratuncu je na lokalne izbore do 15 sati izašlo 7.558 građana, odnosno 43,32 posto.

Građani Bratunca, njih 19.040, imaju mogućnost da do 19 sati glasaju na 33 redovna biračka mjesta.

"Zadovoljni smo izlaskom birača i nadamo se da će još mnogi do 19 sati, do zatvaranja biračkih mjesta, iskoristiti svoju građansku obavezu i da dođu na birališta. Angažovana su i tri mobilna tima koji obilaze stare i bolesne osobe", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Milanović, predsjednica Opštinske izborne komisije Bratunac.

Glasanje u Bratuncu na Lokalnim izborima, 6. oktobar 2024.
Glasanje u Bratuncu na Lokalnim izborima, 6. oktobar 2024.

16:52 6.10.2024.

Incidenti na biralištima u RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je kako je zabilježilo 18 incidenata do 16 sati na biralištima u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Među incidentima su jedan zabilježen fizički napad na člana biračkog odbora na jednom od birališta u Doboju na sjeveru BiH, a zabilježene su i verbalne i fizičke prijetnje u nekoliko drugih opština i gradova, te pokušaj kupovina glasova u Bratuncu, na istoku BiH.

Prijava kupovine glasova zabilježena je i u jednom od birališta u Istočnom Sarajevu, a verbalne prijetnje su zabilježene u Zvorniku, na istoku BiH, ali in a biralištu u Stanarima kod Doboja, na sjeveru zemlje.

MUP-u RS stiglo je više prijava i za falsifikovanje potpisa, te prijava i za zloupotrebu biračkog prava uz pokušaj glasanja sa tuđom ličnom kartom. U mjestu Čereci, pored Prijedora na sjeverozapadu zemlje prijavljen je i pokušaj ubacivanja neovjerenog glasačkog listića u glasačku kutiju.

U više gradova i opština zabilježeni su i pokušaji fotografisanja glasačkih listića mobilnim telefonom.

Iz MUP-a RS saopšteno je i kako će biti podnesena inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika koji je koristio mobilni telefon na jednom od birališta u Banjaluci na kojem je glasao, što je izričito zabranjeno.

16:32 6.10.2024.

Do 15 sati glasalo oko 33 posto građana, objavila Koalicija "Pod Lupom"

Koalicija "Pod Lupom" objavila je da je do 15 sati na birališta izašlo 33,2 posto građana.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare ove organizacije, uočene su brojne nepravilnosti na biračkim mjestima, a većinom se odnose na fotografiranje glasačkih listića.

Dodali su da je glasanje bilo prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju i da je policija izašla na teren.

"Što se tiče nepravilnosti zabilježene su 104 slučaja težih povreda i kršenja Izbornog zakona. Radi se o nedostatku izbornog materijala, nepravilnostima pri procesu glasanja poštom, fotografisanju glasačkih listića, izdavanju većeg broja glasačkih listića od portrebnog, propustima u radu biračkog odbora zloupotrebama pomoći pri glasanju i ugrožene tajnosti glasnaja", kazao je Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom".

"Što se tiče nepravilnosti zabilježene su 104 slučaja težih povreda i kršenja Izbornog zakona", kazao je Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom".
"Što se tiče nepravilnosti zabilježene su 104 slučaja težih povreda i kršenja Izbornog zakona", kazao je Dario Jovanović iz Koalicije "Pod lupom".

Kako je rečeno, na prethodnim Lokalnim izborima u BiH, koji su održani 2020. godine, izlaznost do 15 dati je bila 38, 8 posto.

U Koaliciji očekuju da će do kraja izbornog dana na glasačka mjesta izaći oko 49 posto građana.

Građani su pozvani da putem online platforme Moje izborno iskustvo podijele iskustva s izbora, dok izborne nepravilnosti mogu prijaviti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

16:19 6.10.2024.

U Banjoj Luci do 15 sati glasalo više od 40 posto birača

Izlaznost na Lokalnim izborima u Banjoj Luci do 15 sati je 41,95 posto, što je oko 0,50 posto manje nego na proteklim izborima 2022. godine.

U birački spisak na području Banje Luka upisano je ukupno 189.527 birača sa pravom glasa za lokalne izbore, a otvorena su 262 biračka mjesta.

Građani na biralištu u Banjaluci, 6. oktobra 2024.
Građani na biralištu u Banjaluci, 6. oktobra 2024.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG