Dostupni linkovi

Glasanje u Sarajevu, 6. oktobra 2024.
Glasanje u Sarajevu, 6. oktobra 2024.

Uživo Građani BiH birali lokalne vlasti, počelo brojanje glasova

Ažurirano
  • U BiH su održavani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Do 15 sati glasalo je 34,98 posto birača.
  • Koalicija "Pod lupom" zabilježila je 104 slučaja kršenja Izbornog zakona.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
15:30

Jutro na biračkim mjestima

Novinari Radija Slobodna Evropa provjerili su kako protiče glasanje u Sarajevu i Banjaluci.

Jutro na biračkim mjestima u Sarajevu i Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

15:22

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 81 nepravilnost

Koalicija "Pod lupom", koja radi monitoring izbora u BiH, zabilježila je do 12 sati ukupno 81 težu izbornu nepravilnost.

"Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput fotografisanja glasačkih listića, propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, te ugrožene tajnosti glasanja", saopćila je Koalicija.

Kako se navodi, izborna nepravilnost koja se tradicionalno ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus je porodično glasanje koje je zabilježeno na 32 posto biračkih mjesta u zemlji.

Koalicija "Pod lupom" prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima.

"Do 12 sati na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcioniše i proces glasanja se odvija neometano. Izuzeci su jedno biračko mjesto u Doboju gdje ne radi elektronska identifikacija birača i dva biračka mjesta u Tuzli gdje ne rade skeneri glasačkih listića, na kojima je glasanje nastavljeno bez opreme", navode.

Ističe se da se dodatno treba unaprijediti edukacija birača za glasanje pomoću novih tehnologija jer za sada na 13.4 posto biračkih mjesta nije prikazano uputstvo koje objašnjava kako se koristi tehnologija.

15:01

Izlaznost oko 14 posto

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić izjavila je da do 11 sati glasalo 14,12 posto birača od ukupnog broja registrovanih, što je slično kao i na prethodnim izborima.

Na lokalnim izborima 2020. izlaznost birača je iznosila 14,88 posto, a 2022. na opštim izborima 15 posto u to isto vrijeme. Hadžiabdić je na pres-konferenciji napomenula da još nisu dobili sve podatke, ali da je izlaznost birača u rangu ranijih izbora.

Prema informacijama sa terena, kako je dodala, bilo je nekoliko narušavanja javnog reda i mira, verbalnih prednji, na jednom biračkom mjestu u Maglaju, u Istočnom Starom gradu i također na biračkom mjestu u Berkovićima gdje je bilo prigovora vezano za glasanje putem takozvanih CIPS prijava, koje se više ne koriste. Međutim, te osobe nisu posjedovale identifikacione dokumente i nije im dozvoljeno glasanje s tim prijavama.

Više pročitajte OVDJE.

14:56

Lokalni izbori u oko 140 lokalnih zajednica, zbog poplava odgođeni u pet općina

Lokalni izbori u BiH održavaju se u oko 140 općina i gradova, a odgođeni su zbog poplava, odrona i klizišta u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Odluka o datumu održavanja u tim općinama bit će donesena kad se steknu uslovi za njihovo održavanje.

UŽIVO Pronađena još dva tijela stradalih u BiH, sumnja se da su bujice odnijele putnike s glavne ceste

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG