Dostupni linkovi

Održavaju se lokalni izbori širom Rusije, Ukrajina se izbjegava kao tema


Glasanje na lokalnim izborima u Donjecku, ukrajinskoj regiji koji je Rusija ilegalno anektirala prošle godine, 9. septembar 2023.
Glasanje na lokalnim izborima u Donjecku, ukrajinskoj regiji koji je Rusija ilegalno anektirala prošle godine, 9. septembar 2023.

Lokalni izbori se odvijaju u Rusiji u 79 regija ovog vikenda, a glasači biraju guvernere, regionalna zakonodavstva, gradska i opštinska vijeća.

Ruske vlasti takođe provode izbore u četiri regije Ukrajine koje je Moskva ilegalno anektirala prošle godine – Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporižja. Glasanje za savezne i lokalne zakonodavce je takođe u toku na Krimu, koji je Kremlj anektirao 2014. godine.

Glasanje u okupiranim ukrajinskim oblastima su osudili Kijev i Zapad, kao lažno, i kao povredu međunarodnog prava.

U Moskvi se bira gradonačelnik, iako je Sergej Sobjanin koji je trenutno na toj funkciji ponovo u trci, i malo je vjerovatno da će da izgubi na izborima u kojima su svi kandidati iz stranaka sa podrškom Kremlja. Sobjanin je 2010. izabran za gradonačelnika, i od tada je dva puta ponovo izabran: 2013. iako je za protivkandidata imao – sada zatvorenog – Alekseja Navalnog kao kandidata opozicije, i 2018. godine.

Glasa se i za poziciju guvernera u 20 drugih ruskih regija.

U 16 regija, glasači biraju lokalne zakonodavne organe. Glasa se i za gradska i opštinska vijeća širom zemlje, kao i za nekoliko upražnjenih mjesta u državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Glasanje je otvoreno u većini ruskih regija i okupiranim područjima Ukrajine u petak, 8. septembra, i traje tri dana zaključno sa nedjeljom, 10. septembrom. U drugim regijama, glasači izlaze na birališta samo u nedjelju.

U preko 20 regiona, uključujući Moskvu, omogućeno je onlajn glasanje, uprkos kritikama opozicionara koji tvrde da mu nedostaje transparentnosti i da vrlo lako može biti namješteno. Ova mogućnost postoji i na Krimu.

Politički analitičar Abas Galjamov smatra da praktično nema uzbudljivih trka, uglavnom zato što "najvažnije pitanje ruske politike – pitanje rata i mira – uopšte nije na dnevnom redu".

"Glasači to vide, glasači vide da to nije zanimljivo", Galjamov, koji je svojevremeno pisao govore za ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u razgovoru za AP.

Dodao je da niko ne želi da bazira svoju kampanju na proratnoj retorici, jer to nije popularno i uticalo bi na njihov rejting. Istovremeno, nemoguće je voditi antiratnu kampanju jer "biće vam zabranjeno učešće na izborima, završićete u zatvoru i biti proglašen državnim neprijateljem, tako da svi kandidati ovo izbjegavaju".

"Glasači osjećaju da ne glasaju za nešto što je stvarno, i zaista važno. Izlaznost će biti mala, ovo su 'prazni' izbori", ocjenjuje Galjamov.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG