Dostupni linkovi

Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo
Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo

CIK: Samoopredeljenje i DPK dobili najviše glasova, glasalo 1.567 birača na severu Kosova

  • Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na lokalnim izborima na severu Kosova izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.
  • U četiri opštine sa srpskom većinom održani su vanredni lokalni izbori: u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.
  • Lista Srbija - najveća stranka Srba na Kosovu - nije učestvovala na izborima i pozvala je Srbe da bojkotuju proces. Slične pozive uputio je i zvanični Beograd.
  • Centralna izborna komisija postavila je kontejnere duž glavnih puteva na severu, koji su služili kao biračka mesta. Tokom izbornog procesa nisu prijavljeni incidenti.
  • U trci je bilo deset kandidata, od kojih je samo jedan bio iz srpske zajednice. Ona je Slađana Pantović, nezavisna kandidatkinja za načelnicu Opštine Zvečan.
  • Opštine na severu ostale su bez gradonačelnika od novembra prošle godine, kada su srpski predstavnici dali ostavke na radna mesta, zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.
14:46 23.4.2023.

Kako se bira gradonačelnik?

Prema Zakonu o lokalnim izborima u Republici Kosovo, kandidat je izabran za gradonačelnika opštine ako osvoji više od 50 posto, plus jedan (1) glas od ukupnog broja važećih glasova datih u toj opštini.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto plus jedan (1) glas od ukupnog broja važećih glasova datih u toj opštini, Centralna izborna komisija organizuje drugi krug izbora između dva kandidata koji su osvojili najviše važećih glasova.

Drugi krug izbora održava se u nedjelju, četiri sedmice nakon prvog kruga.

Za načelnika opštine izabran je kandidat koji u drugom krugu dobije većinu glasova.

15:29 23.4.2023.

Konjufca pozvao na masovno glasanje

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca pozvao je građane četiri opštine na severu Kosova da glasaju „što masovnije” na lokalnim izborima.

On je rekao da se izbori održavaju "u mirnoj i demokratskoj atmosferi".

„Izbori su najdemokratskije oruđe i najbolja prilika da građani slobodnim glasanjem izaberu svoje predstavnike i izvrše željene promene“, napisao je on na Fejsbuku.

Prevremeni lokalni izbori održavaju se danas u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Takođe, građani glasaju za izbor novog sastava skupština opština Leposavić i Zvečan.

16:08 23.4.2023.

CIK: Izlaznost 2,4 odsto

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je do 15 časova glasalo više od 1.000 građana u četiri opštine na severu Kosova.

Prema podacima CIK, izlaznost je 2,4 odsto ili 1.092 od 45.095 građana sa pravom glasa.

U najnovijem saopštenju CIK navodi da nisu prijavljeni problemi u izbornom procesu.

Izlaznost na izborima na severu Kosova po opštinama:

Leposavić: 110 birača ili 0,33 odsto

Zubin Potok: 240 birača ili 3,6 odsto

Zvečan: 145 birača ili 2,07 odsto

Severna Mitrovica: 597 birača ili 3,3 odsto

16:20 23.4.2023.

Ambasador Đurić: Uvreda za demokratiju

Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, ocenio je da način održavanja izbora na severu Kosova predstavlja „uvredu za demokratiju“.

On je na Tviteru (Twitter) 23. aprila napisao da model po kom se glasa, kako je naveo, u policijskim stanicama očitava i zastoj u procesu normalizacije odnosa.

„Nijedna legitimna zabrinutost srpske zajednice zasnovana na dogovoru nije ispunjena. Njen položaj se kontinuirano pogoršava već godinu i po dana“, objavio je Đurić na Tviteru.

On je kritikovao kosovsku vladu Aljbina Kurtija (Albin) i ocenio da Priština preduzima jednostrane korake i poništava postignute sporazume.

„Potreban nam je potpuno drugačiji način razmišljanja ako očekujemo drugačiji ishod“, napisao je Đurić.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG