Dostupni linkovi

Udruženje Lokalni front saopštilo da je njihov aktivista pušten nakon saslušanja u Beogradu


Lokalni front jedna je od organizacija i udruženja koji su pozivali i učestvovali na protestima protiv iskopavanja litijuma koji se nedeljama održavaju širom Srbije.
Lokalni front jedna je od organizacija i udruženja koji su pozivali i učestvovali na protestima protiv iskopavanja litijuma koji se nedeljama održavaju širom Srbije.

Udruženje građana Lokalni front iz Kraljeva saopštilo je da je njihov aktivista Mihailo Kolović pušten iz policije, nakon što je priveden u utorak 13. avgusta u Beogradu.

"Klasično zastrašivanje, izjava, tačno 4 sata zadržavanja, od čega 3 nismo znali gde je", napisali su na društvenoj mreži X.

To udruženje je prethodno objavilo da je Kolovića u stanu, u kojem živi sa devojkom, "privelo šest ljudi u civilu, koji nisu dali nikakvo objašnjenje, niti povod za hapšenje".

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa da potvrde informaciju o privođenju Kolovića.

Lokalni front jedna je od organizacija koje su pozivale i učestvovale na protestima protiv rudarenja litijuma koji se poslednjih nedelja održavaju širom Srbije.

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je u Loznici 28. juna i održana je u više desetina gradova.

Protesti su otpočeli nakon odluka vlasti kojima se projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, "vraća u život" - dve godine nakon što ga je Vlada, pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom, Rio Tintov rudnik litijuma bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat "Jadar" može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, deo stručnjaka iz zemlje i inostranstva ukazuje da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

XS
SM
MD
LG