Dostupni linkovi

Liverpul traži istragu zbog tretmana navijača u Parizu


Na fotografiji: Navijač fudbalskog kluba Liverpul prati finalni meč Lige šampiona u kom je engleski tim izgubio od španskog Real Madrida. Liverpul, Velika Britanija, 28. maj 2022.
Na fotografiji: Navijač fudbalskog kluba Liverpul prati finalni meč Lige šampiona u kom je engleski tim izgubio od španskog Real Madrida. Liverpul, Velika Britanija, 28. maj 2022.

Engleski fudbalski klub Liverpul je u nedelju, 29. maja zatražio istragu zbog "neprihvatljivih problema" sa kojima su se suočili navijači tog kluba, a usled čega je finale Lige šampiona protiv Real Madrida održano dan ranije odloženo za više od pola sata, prenosi BBC.

Evropska fudbalska federacija UEFA je odložila početak finalne utakmice za više od 30 minuta, navodeći "bezbednosne razloge".

Meč na Stad de Fransu u Parizu počeo je tek u 20:36 po lokalnom vremenu, a španski tim Real Madrid je pobedio Liverpul sa 1-0.

Policija je ispred terena ispalila suzavac dok je manji broj navijača pokušao da se popne preko bezbednosnih barijera.

BBC prenosi da je britanski ministar sporta Najdžel Hadlston (Nigel Huddleston) napisao na Tviteru:

"Veoma smo zabrinuti zbog uznemirujućih scena oko Stad de Fransa sinoć i radićemo sa nadležnim vlastima da otkrijemo šta se dogodilo i zašto."

Gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson (Joanne Anderson) kritikovala je "brutalno postupanje prema navijačima" i navela da će pisati britanskoj ministarki spoljnih poslova Liz Tras (Liz Truss) i zatražiti od UEFA i francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da ispitaju slučaj.

UEFA je saopštila da "saoseća sa onima koji su pogođeni ovim događajima i da će dalje razmotriti ova pitanja zajedno sa francuskom policijom i vlastima, kao i sa Francuskom fudbalskom federacijom".

Francuska policija je saopštila da su navijači sa lažnim kartama pokušali da nasilno uđu na stadion, ali je "brza intervencija policije omogućila da se povrati mir".

Dodali su da su uspeli da rasteraju navijače "bez poteškoća".

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera (Amélie Oudéa-Castéra) napisala je na Tviteru:

"Pokušaji upada i prevare hiljada engleskih navijača zakomplikovali su rad osoblja stadiona i policije, ali neće ukaljati ovu pobedu."

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin (Gérald Darmanin) za incidente je okrivio britanske navijače.

Agencija AFP prenosi da će se u ponedeljak, 30. maja sastati organizatori finalne utakmice fudbalske Lige šampiona, policija i lokalne vlasti kako bi utvrdili nedostatke koji su doveli do problema sa navijačima zbog kojih je kasnio početak duela Real Madrida i Liverpula.

XS
SM
MD
LG