Dostupni linkovi

Završene blokade puteva u Srbiji zbog najavljenog rudnika litijuma


Blokada puta kod Brezjaka, u blizini Gornjih Nedeljica, na zapadu Srbije, 19. oktobar 2024.

Meštani i ekološki aktivisti u Srbiji blokirali su 19. oktobra na sat vremena puteve Loznica-Valjevo nadomak Gornjih Nedeljica i u Preljini kod Čačka na novim protestima zbog planova za otvaranje rudnika litijuma na zapadu Srbije.

Nakon što su blokade, na koje je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), završene bez incidenata, organizatori su najavili slične akcije širom Srbije.

"Ovo je samo uvertira u blokade koje treba da se dese širom Srbije", rekao je Zlatko Kokanović iz organizacije "Ne damo Jadar", koji je deo SEOS-a.

On je tokom okupljanja za RSE izjavio i da meštani Gornjih Nedeljica i okolnih sela neće odustati od borbe da se litijum ne kopa u Srbiji.

Reporterka Radija Slobodna Evropa javila je da su učesnici protesta propuštali vozila Hitne pomoći.

Među okupljenima na blokadama bilo je i pojedinih opozicionih poslanika.

Meštani sa kojima je RSE razgovarao tokom blokada puteva kažu da je problem sa kojim se suočavaju "problem cele Srbije", ne samo njihovo kraja.

"Rudnika neće biti i ja sam sigurna da ga neće biti", kaže Svetlana Milutinović iz sela Korenita, gde je ranije planirano da bude jalovište rudnika Rio-Tinto.

Dodaje da im mnogo znači podrška građana iz drugih gradova Srbije.

"Oni su svi u istom položaju. Ovo sve kreće odavde, ali svi će doći na red", rekla je Milutinović.

Građani propuštaju vozilo Hitne pomoći tokom blokade puta Loznica-Valjevo, 19. oktobar 2024.
Građani propuštaju vozilo Hitne pomoći tokom blokade puta Loznica-Valjevo, 19. oktobar 2024.

Dušica Barović iz Loznice rekla je za RSE da su ove blokade puta "samo jedan protest u nizu", ali da su odlučni da ne dozvole iskopavanje litijuma na zapadu Srbije.

"Nešto se mora desiti u narednom periodu, mi očekujemo i izbor novog gradonačelnika grada (Loznice), pošto je prethodni dao ostavku", rekla je Barović.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović 17. oktobra podneo je ostavku, samo pola godine pošto je ponovo izabran za gradonačelnika, nakon 20 godina koliko je vodio taj grad na zapadu Srbije.

Nova sednica Skupštine grada zakazana je za 25. oktobar, ali na toj sednici nema tačke o izboru novog gradonačelnika.

Građani u Preljini: Velika borba nam predstoji

Okupljeni građani u Preljini rekli su za RSE da su na blokadu puta došli da bi pokazali da ne žele da se u Srbiji kopa litijum.

Slavica Kočović, koja je iz Kraljeva, kaže da je tu zbog budućnosti svojih unuka.

"Milslim da ne smemo da dozvolimo Rio Tintu da počne da uništava našu zemlju koju volimo najviše na svetu", kazala je.

Sat vremena trajala je blokada puta u Preljini kod Čačka, u centralnoj Srbiji, 19. oktobar 2024.
Sat vremena trajala je blokada puta u Preljini kod Čačka, u centralnoj Srbiji, 19. oktobar 2024.

Živorad Jovanović iz Gornjeg Milanovca došao je sa dvadesetak svojih sugrađana kako bi, kaže, pokazali da mogu da naprave blokadu saobraćaja "bilo gde i u bilo koje vreme".

"Nije dovoljno samo reći 'Nećeš kopati' a onda ostati kod kuće i gledati televiziju", dodao je.

Milorad Vuković iz sela Knić u centralnoj Srbiji, na blokadu puta je došao iako je, kako priča, imao mnogo posla na njivi.

"Rešio sam da ostavim i dođem ovde da bih pomogao jednu veliku borbu koja nam predstoji. Naša zemlja, planine i reke su opasno ugroženi i nadam se da ćemo se odbraniti", istakao je on.

Građani i aktivisti tokom blokade puta u Preljini, 19. oktobar 2024.
Građani i aktivisti tokom blokade puta u Preljini, 19. oktobar 2024.

Nakon što je vlast u junu ponovo pokrenula projekat Jadar za rudarenje litijuma kod Loznice, koji je poverila britansko-australijskoj kompaniji Rio Tinto, u Srbiji je pokrenut novi talas građanskih protesta.

Lokalno stanovništvo i udruženja za očuvanje životne sredine protive se i usvajanju Prostornog plana koji bi omogućio realizaciju projekta Jadar kojim je predviđena eksploatacija litijuma, sirovine od koje se prave baterije za električne automobile.

Vlast odbila zahtev za zabranu

Skupština Srbije, u kojoj većinu ima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, 10. oktobra odbacila je predlog opozicije da se donese zakon za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Prethodno je tokom leta u više desetina gradova Srbije održan niz protesta protiv rudarenja litijuma uz tvrdnje ekoloških organizacija da bi otvaranje rudnika ostavilo nepopravljive posledice na životnu sredinu.

Vlast SNS-a ranije je objavila da bi rudnik litijuma Rio Tinto mogao da otvori 2028. ukoliko se ispune ekološke propise i dobiju neophodne dozvole.

Ta kompanija 2004. je u lozničkom kraju otkrila rudu jadarit, kombinaciju litijuma i bora, za koju su nadležni procenili da je u dolini Jadra ima 158 miliona tona.

Masovni protesti protiv rudnika litijuma u Srbiji počeli su u jesen 2021. kada su organizovane i blokade autoputa koji prolazi od severa do juga zemlje. Nakon toga je Vlada Srbije u januaru 2022, stopirala projekat i poništila dozvole Rio Tintu.

Ustavni sud je 11. jula 2024. proglasio neustavnom uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar. Nekoliko dana kasnije Vlada je donela odluku koja ponovo otvara mogućnost za realizaciju projekta rudnika.

Zvaničnici Srbije su Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisali Memorandum o kritičnim sirovinama tokom posete potpredsednika Evropske komisije Maroša Ševčovića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar do proizvodnje baterija za električna vozila.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

XS
SM
MD
LG