Dostupni linkovi

Lideri Pentagona idu u Nemačku na razgovore o vojnoj pomoći Ukrajini


Ilustracija: Ukrajinska vojska u regionu Donjeck, jun 2022.
Ilustracija: Ukrajinska vojska u regionu Donjeck, jun 2022.

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) američkog Lojd Ostin i načelnik združenog štaba general Čarls Braun u Nemačkoj će 6. septembra održati sastanak sa Kontakt grupom za odbranu Ukrajine o daljoj vojnoj pomoći toj zemlji koja je pod invazijom Rusije, saopštio je portparol Pentagona Pat Rajder.

Dodaje se da će prioritet sastanka u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn biti razgovori o jačanju ukrajinske protiv-vazduhoplovne odbrane i snabdevanju odbrambenih industrijskih baza saveznika kako bi se osigurala dugoročna podrška Kijevu.

Ove sedmice Rusija je izvela jedan od najsmrtonosnijih vazduhoplovnih napada u ratu protiv Ukrajine, dok je Kijev u ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski od saveznika je zatražio dodatnu pomoć za ukrajinsku protiv-vazduhoplovnu odbranu i popuštanje ograničenja u pogledu toga koliko daleko u Rusiji Ukrajina može da gađa mete oružjem koje su joj obezbedile SAD.

"Protiv-vazduhoplovni odbrambeni sistemi i rakete su potrebni Ukrajini, a ne negde u skladištu. Sada su potrebni dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora", saopštio je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Do sada je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena držala relativno strogu kontrolu nad načinom na koji se mogu koristiti rakete koje daje Ukrajini.

Ukrajina može odbrambeno da gađa ruske ciljeve duž granice ali SAD zabranjuju upotrebu na ciljeve dublje u Rusiji zbog zabrinutosti da bi takvi napadi dodatno eskalirali rat.

XS
SM
MD
LG