Dostupni linkovi

Libanon kaže da su u izraelskom napadu ubijena tri radnika hitne pomoći


Dim se diže nakon izraelskog udara na metu između sela Ghandourieh i Froun u južnom Libanonu kasno 6. rujna 2024. godine, usred tekućih prekograničnih sukoba između izraelskih trupa i boraca Hezbolaha.
Dim se diže nakon izraelskog udara na metu između sela Ghandourieh i Froun u južnom Libanonu kasno 6. rujna 2024. godine, usred tekućih prekograničnih sukoba između izraelskih trupa i boraca Hezbolaha.

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je troje djelatnika hitne pomoći ubijeno, a dvoje ranjeno u izraelskom napadu na tim civilne zaštite koji se borio s požarima na jugu zemlje u subotu, piše AFP.

"Napad izraelskog neprijatelja na libanonski tim civilne zaštite koji je gasio požare izazvane nedavnim izraelskim udarima u selu Froun doveo je do mučeništva troje pripadnika hitne pomoći", navodi se u priopćenju ministarstva zdravstva.

Još dvoje je ranjeno, od kojih je jedan kritično, navodi se u priopćenju i dodaje da je bilans privremen.

Libanonska civilna obrana rekla je u priopćenju da su tri njezina zaposlenika ubijena u "izraelskom napadu koji je gađao vatrogasno vozilo nakon što su završili misiju gašenja požara".

Ministarstvo zdravstva osudilo je "ovaj očigledan izraelski napad koji je ciljao na tim službenog tijela libanonske države", stoji u priopćenju.

Libanonska skupina Hezbollah koju podupire Iran gotovo je svakodnevno razmjenjivala prekograničnu vatru s izraelskim snagama u znak potpore savezniku Hamasu otkako je napad palestinske militantne skupine na Izrael 7. listopada pokrenuo rat u Pojasu Gaze.

Libanonski premijer Najib Mikati u izjavi je osudio subotnji napad, rekavši da je "ova nova agresija na Libanon očito kršenje međunarodnih zakona... i ljudskih vrijednosti".

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je napad bio "drugi takve vrste na tim hitne pomoći u manje od 12 sati".

Ranije u subotu, ministarstvo je priopćilo da su dva djelatnika hitne pomoći iz Islamskog zdravstvenog odbora povezanog s Hezbollahom ranjena kada je "izraelski neprijatelj namjerno gađao" blizu požara koji su išli ugasiti u Qabrikhi na jugu Libanona, uzrokujući da se njihovo vozilo zanese.

Nekoliko militantnih skupina upravlja zdravstvenim centrima i operacijama hitnog odgovora u južnom Libanonu.

Libanonska nacionalna novinska agencija objavila je da je Izrael izveo zračne napade i granatirao nekoliko područja na jugu zemlje.

Izraelska vojska priopćila je da je identificirala "projektile" koji su prelazili iz Libanona, presrećući neke od njih, a također je rekla da je "određen broj bespilotnih letjelica (dronova) identificiran kako prelaze s libanonskog teritorija".

Rečeno je da su zračne snage napale "vojnu infrastrukturu i lanser Hezbollaha" u području Qabrikhe, dok je njihovo topništvo napalo nekoliko drugih područja južnog Libanona.

U prekograničnom nasilju u Libanonu je poginulo oko 614 ljudi, većinom boraca, ali i najmanje 138 civila, od kojih 24 pripadnika hitne pomoći, navodi AFP.

S izraelske strane, uključujući i aneksiranu Golansku visoravan, vlasti su objavile smrt najmanje 24 vojnika i 26 civila.

Izrael presreo rakete Hezbollaha, bombardovao južni Liban
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
XS
SM
MD
LG