Dostupni linkovi

Dvije Bosanke evakuirane iz Libanona, u zemlji još nekoliko osoba iz BiH


Dim iznad južnih predgrađa Bejruta nakon izraelskog napada, 16. oktobra 2024.
Dim iznad južnih predgrađa Bejruta nakon izraelskog napada, 16. oktobra 2024.

U Libanonu je nekoliko bh. državljana koji zasad nisu zatražili pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Ammanu da napuste zemlju.

Iz Ambasade je za Radio Slobodna Evropa rečeno da su dvije državljanke koje su početkom oktobra zatražile evakuaciju – uspješno vraćene u BiH.

Riječ je o kćerki i majci, koje su u Sarajevo stigle 12. oktobra.

"U Libanonu su trenutno ostala tri uposlenika mirovne misije Ujedinjenih naroda, a ranije ih je bilo pet", rekao je Satko Bitanga, ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Ammanu, koja je nadležna i za Libanon.

Rečeno je da su bh. državljani dobro i na sigurnom – u UN-ovim bazama.

U Libanonu su, osim UN osoblja, još dvije bh. državljanke, potvrđeno je za RSE, koje zasad ne žele napustiti zemlju.

"I sa njima smo u kontaktu. Iselile su se ranije iz južnih dijelova Libanona, a koji je najviše granatiran, jer je blizu izraelske granice. Trenutno su na sigurnom u blizini Beiruta i smještene su kod prijatelja", rečeno je iz Ambasade BiH.

Ambasada BiH u Ammanu pokriva i Siriju, odakle se, također, javio jedan bh. državljanin iz Tuzle, koji je prije 20 dana došao u Damask, gdje radi kao kondicioni trener nogometnog kluba. Ambasadi je rekao da je za sada na sigurnom.

Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju u Libanonu ranije ovog mjeseca s ciljem da oslabi Hezbolah s kojim od početka rata u Pojasu Gaze razmjenjuje prekograničnu vatru.

Sjedinjene Države su Hezbolah označile kao terorističku organizaciju, dok je EU na "crnu listu" stavila samo njegovo oružano krilo, a ne i političku partiju, koja ima poslanike u libanonskom parlamentu.

Najmanje 1.300 ljudi ubijeno je širom Libanona od 23. septembra. Ujedinjeni narodi navode da je raseljeno oko 700.000 osoba.

Tokom izraelskih operacija u Libanonu pod paljbom su se našli i pripadnici mirovnih snaga UN u toj zemlji (UNIFIL).

XS
SM
MD
LG