Dostupni linkovi

SAD i saveznici traže trenutni prekid vatre i pregovore Libana i Izraela


Dim nadvija nad južnim Libanom nakon izraelskog napada, 25. septembra 2024.
Dim nadvija nad južnim Libanom nakon izraelskog napada, 25. septembra 2024.

SAD, Francuska i drugi saveznici pozvali su na trenutni 21-dnevni prekid vatre kako bi se omogućili pregovori u sukobu između Izraela i Hezbollaha.

Zajednička izjava, dogovorena na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku, navodi da su nedavne borbe neprihvatljive i predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije.

"Pozivamo na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž libansko-izraelske granice kako bi se otvorio prostor za diplomatiju Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libana, da odmah prihvate privremeni prekid vatre", navodi se u saopštenju.

"Objavili smo izjavu o 21-dnevnom prekidu vatre duž izraelske i libanonske granice. Uspjeli smo dobiti značajnu podršku iz Evrope, kao i od arapskih zemalja... važno je da se rat ne proširi", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Nije bilo neposredne reakcije izraelske ili libanonske vlade - niti Hezbolaha - ali visoki američki zvaničnici izjavili su da su sve strane upoznate s pozivom na prekid vatre te će se oglasiti u nadolazećim satima.

Naveli su da Hezbolah neće biti potpisnik prekida vatre, ali vjeruju da će libanska vlada koordinirati prihvatanje sporazuma s ovom grupom.

Dok se poziva na prekid vatre, Izrael se priprema za mogući kopneni upad u Libanon.

Visoki američki zvaničnici izjavili su kako očekuju da će dogovor o prekidu vatre biti postignut "u sljedećim satima" duž izraelsko-libanske granice.

Govoreći novinarima u kasnim noćnim satima tokom hitnog telefonskog brifinga, zvaničnici američke administracije izjavili su da je iscrpna diplomacija iza kulisa rezultirala bliskim dogovorom dvije strane, prenosi Sky News.

Jedan zvaničnik rekao je da će "prekid vatre trajati 21 dan duž plave linije" (demarkacijske linije koja dijeli Libanon od Izraela i Golanske visoravni).

Za to vrijeme strane će pregovarati o mogućem rješenju sukoba koji traje od napada koji je Hezbollah izveo 8. oktobra, navedeno je. Pokušaće postići sveobuhvatan sporazum duž plave linije koji će omogućiti povratak stanovnika u njihove domove u Libanu i Izraelu.

Zvaničnik je naglasio da se ovaj prijedlog o prekidu vatre odnosi samo na sjevernu granicu i ne uključuje Gazu, gdje i dalje traje izraelska vojna ofanziva protiv Hamasa, palestinskog pokreta koji SAD i Evropska unija smatraju terorističkim.

XS
SM
MD
LG