Dostupni linkovi

Libanski Hezbolah lansirao više od 50 raketa na Golansku visoravan


Vatrogasac gasi vatru na mestu raketnog napada, lansiranog iz južnog Libana, u gradu Katzrin na Golanskoj visoravni koju je pripojio Izrael, 21. avgusta 2024.
Vatrogasac gasi vatru na mestu raketnog napada, lansiranog iz južnog Libana, u gradu Katzrin na Golanskoj visoravni koju je pripojio Izrael, 21. avgusta 2024.

Libanski Hezbolah je u sredu lansirao više od 50 raketa na Golansku visoravan, a pogođene su mnoge privatne kuće.

Jedan muškarac (30) u napadu je zadobio lakše povrede od gelera, a jedna kuća je zahvaćena plamenom, preneo je AP.

Hezbolah je saopštio da je napad bio odgovor na izraelski napad duboko u Liban u utorak uveče u kojem je muškarac ubijen, a povređeno 19 ljudi.

Hezbolah je u utorak takođe ispalio više od 200 projektila prema Izraelu, nakon što je Izrael gađao skladište oružja Hezbolaha na nekih 80 kilometara od granice.

Izrael i Hezbolah gotovo svakodnevno razmenjuju prekograničnu vatru otkako je počeo rat u Pojasu Gaze pre deset meseci.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u bliskoistočnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Sjedinjene Države su jedina zemlja koja je priznala aneksiju Izraela, dok ostatak međunarodne zajednice smatra da je Golan okupirana sirijska teritorija.

Napad se dogodio dok posrednici - Sjedinjene Države, Katar i Egipat - intenziviraju pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da izraelska vojska preusmerava pažnju sa Pojasa Gaze na granicu sa Libanom.

Obilazeći severni Izrael u utorak, Galant je rekao da je Izrael smanjio svoje aktivnosti u Pojasu Gaze i usmerio svoj fokus na militante Hezbolaha u Libanu.

XS
SM
MD
LG