Dostupni linkovi

Uvredljivi grafit u Sarajevu, gdje je izložba o prijetnjama LGBT zajednici


Zgrada Gete instituta u Sarajevu (Goethe-Institut) je vandalizirana u noći sa 13. na 14. juni.
Zgrada Gete instituta u Sarajevu (Goethe-Institut) je vandalizirana u noći sa 13. na 14. juni.

Zgrada Gete Instituta (Goethe Institut) u Sarajevu je tokom noći između 13. i 14. juna vandalizirana homofobnim grafitom.

Prema riječima zaposlenika Instituta, policija je obavila uviđaj i izuzela snimak videonadzora na kome je snimljena jedna maskirana osoba, kako vandalizira fasadu na ulazu u institut.

Nepoznati počinilac je ispisao uvredljivi grafit neposredno nakon sinoćnje izložbe, pod nazivom "Čestitke, sramite se".

Izložba je prikazala sa kakvim se sve govorom mržnje, uvredama, prijetnjama i komentarima suočavaju pripadnici LGBTQ zajednice u online ali i u stvarnom svijetu.

Ova izložba je dio programa tokom Mjeseca ponosa bosanskohercegovačke povorke ponosa.

Peta povorka ponosa zakazana je za 22. juni.

Nakon homofobnih grafita na zgradi Gete instituta, saopćenjem su se oglasili iz Bh. povorke ponosa.

Pozvali su Policiju u Sarajevu i nadležne institucije da se uključe u borbu protiv nasilničkog ponašanja.

"Od koga su došle te poruke - pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe". poručuju iz Bh. povorke ponosa.

Prošlogodišnja, četvrta po redu, povorka ponosa u Sarajevu je prošla bez incidenata. Aktivisti i saveznici LGBTIQ zajednice prošetali su od Zemaljskog muzeja do Narodnog pozorišta pozivajući na jednakopravnost i ravnopravnost u bosansko-hercegovačkom društvu.

U Banjaluci je organizovanje događaja koji govore o ljudskim pravima homoseksualnih, biseksualnih, transeksualnih, interspolnih i queer (LGBTQ) osoba ove godine otkazano iz sigurnosnih razloga.

Odluka je donesena jer su 18. marta prošle godine aktivisti i novinari napadnuti, a policija zabranila događaj na kojem je trebao biti prikazan dokumentarni film, te održana rasprava o stanju ljudskih prava.

Aktiviste i novinare je tada napalo 30 maskiranih huligana, na očigled policije koja nije reagovala ni procesuirala napadače ni nakon godinu dana.

Okružni sud u Banjaluci u presudi 15. decembra prošle godine je zatražio od MUP-a Republike Srpske da iznese podatke o policajcima koji nisu reagovali, navodeći da su "trebali identifikovati nasilnike, spriječiti njihovo nasilno ponašanje i svaki drugi incident".

XS
SM
MD
LG