Dostupni linkovi

Napredak u unapređenju položaja LGBTI osoba u Srbiji, rekao ministar za ljudska i manjinska prava


Učesnici Parade ponosa mašu ogromnom zastavom sa duginim bojama, septembar 2023.
Učesnici Parade ponosa mašu ogromnom zastavom sa duginim bojama, septembar 2023.

Ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov rekao je na panelu u Beogradu da je Srbija postigla napredak kada je reč o položaju LGBTI osoba, posebno u oblastima dostupnosti prava, borbe protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, navodi se u saopštenju ministarstva od 15. jula.

Žigmanov je naveo da je postignut napredak i u oblasti antidiskriminacione politike i borbe protiv stigme i stereotipa.

Događaj je održan u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu.

Posvećen je primeni preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope u Srbiji, u vezi sa merama usmerenim na borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Žigmanov je na panelu rekao i da je unapređen "normativni okvir" u pogledu položaja transrodnih osoba u odnosu na prethodni period.

"Omogućeno (je) da se u matičnu knjigu rođenih evidentira podatak o promeni pola. Na preporuku Zaštitnika građana, Republički fond za zdravstveno osiguranje je na listu lekova koji se izdaju na lekarski recept uvrstio lekove za uspostavljanje odgovarajućeg hormonskog statusa trans osoba", rekao je Žigmanov, navodi se u saopštenju.

Žigmanov je istakao da ostaju pitanja završetka procesa usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama i pravne regulative u pogledu rodnog identiteta i pitanja položaja interseks osoba.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao nadležni organ za ovu oblast, u više navrata javno je isticalo potrebu pravne regulative istopolnih zajednica. Ministarstvo je, ujedno, ukazivalo i na to da je otpor značajnog dela društva veliki, te da je jasno javno manifestovan", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se i da je jedan od načina za prevazilaženje suprotstavljenih stavova društveni dijalog kako bi se došlo do "pravne regulative koja neće izazvati toliki otpor, a ujedno će obezbediti pravnu sigurnost LGBTI+ osobama".

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janoš Babić je rekao da je uživanje ljudskih sloboda i prava svih građana najvažniji cilj Saveta Evrope, kao i da je Srbija prošla "dugačak i težak put", navodi se u saopštenju ministarstva.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pozvao je 27. juna na "jaču institucionalnu podršku" LGBTI osobama u Srbiji koje su, prema njegovim rečima, i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje, kao i zločinima iz mržnje, uvredama i nasilju.

U saopštenju povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, ombudsman je ocenio da je ostvaren napredak u podizanju svesti i vidljivosti pripadnika LGBTI zajednice.

Borba protiv policijske torture u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Nevladina organizacija "Da se zna", koja u Srbiji pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ osobama, tokom 2023. godine dokumentovala je više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice.

Zakon o istopolnim zajednicama, koji bi istopolnim parovima omogućio veliki deo onoga što mogu heteroseksualni parovi, nije donet.

Nacrt zakona je napisan, ali nije poznato da li će i kada dokument ući u proceduru za usvajanje.

XS
SM
MD
LG