Dostupni linkovi

Poverenica Janković: LGBT zajednica u Srbiji ne sme biti diskriminisana


Brankica Janković, povrenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti
Brankica Janković, povrenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je u ponedeljak, 17. maja, da se "pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa problemima u ostvarivanju svojih prava, socijalnom distancom, omalovažavanjem, pa i nasiljem", zbog čega treba nastaviti aktivnosti usmerene na unapređenje njihovog položaja.

Ona je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, u saopštenju istakla da LGBT sugrađani ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

Pripadnike te populacije, kako je navela, potrebno je što više podržati da prijave diskriminaciju i da podnose pritužbe instituciji koju ona vodi.

"Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni", istakla je Janković u pisanoj izjavi.

Prema Nacrtu Zakona o istopolnim zajednicama, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo u martu ove godine, istopolnim parovima biće dozvoljena registracija partnerstva, kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru, ali im neće biti priznat istopolni brak, niti će im biti omogućeno usvajanje dece.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, navela je 3. marta da je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trenutno u očekivanju mišljenja eksperta Saveta Evrope koji će proceniti da li je taj predlog u skladu sa zabranom diskriminacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. maja rekao da neće moći da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, jer je "dužan da štiti Ustav", koji brak definiše "kao zajednicu muškarca i žene".

Ministarka Gordana Čomić je ponovila da Zakon o istopolnim zajednicama nije predmet Porodičnog zakona, jer nije reč braku, i ne predviđa usvajanje dece.

XS
SM
MD
LG