Dostupni linkovi

Lavrov u BiH: Dosljedna provedba Dejtona, protiv demonizacije RS


Lavrov je u razgovoru sa članovima Predsjedništva ponudio da se BiH uključi u izgradnju sada već gasovoda Turski tok
Lavrov je u razgovoru sa članovima Predsjedništva ponudio da se BiH uključi u izgradnju sada već gasovoda Turski tok

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u petak je tokom posjete BiH poručio je da Moskva želi dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma, ali je protiv demonizacije Republike Srpske (RS), te rekao da odavno bilo vrijeme da se BiH oslobodi spoljne uprave. Rusija, kazao je takođe, podržava dijalog Beograda i Prištine jer je dogovor među zemljama regije ključan za stabilizaciju. Šef ruske diplomatije se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova BiH, a u Banjaluci sa zvaničnicima RS. Posjetio je i mjesto gdje će biti izgrađen srpsko-ruski hram.

Nakon sastanka u Sarajevu sa svojim domaćinom u BiH, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je kako Ruska Federacija podržava Dejtonski mirovni sporazum, u čijem kreiranju je i sama učestvovala, te uvažava cjelovitost BiH, države sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Video snimak konferencije za novinare Lavrova i Crnatka iz prenosa uživo:

Lavrov je kazao kako je Ruska Federacija zainteresovana za unapređenje saradnje sa BiH kao i cijelim regionom. On je napomenuo da je u posljednje vrijeme zabilježen stalni rast robne razmjene, naročito kako su otklonjeni problemi za izvoz voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju. Takođe je napomenuo da se ove godine obilježava 40 godina saradnje u gasnoj sferi i najavio da će isporuke gasa za ovaj region biti kontinuirano nastavljene. Lavrov je najavio i aktivniji rad mješovite komisije za ekonomsku saradnju, te najavio sklapanje ugovora o ukidanju duplog oporezivanja, ugovora o unaprjeđenju naučne i kulturne saradnje.

Što se tiče regiona, Lavrov je kazao kako Ruska Federacija podržava dijalog Beograda i Prištine, te poručio kako je dogovor i saradnja među zemljama regije ključna za stabilizaciju i izgradnju trajnog mira.

Crnadak je obećao Lavrovu da se pozicije BiH na međunarodnoj sceni neće promijeniti kada je u pitanju stav o uvođenju sankcija zemalja EU Rusiji ili stav oko priznavanja Kosova
Crnadak je obećao Lavrovu da se pozicije BiH na međunarodnoj sceni neće promijeniti kada je u pitanju stav o uvođenju sankcija zemalja EU Rusiji ili stav oko priznavanja Kosova

Na pitanje novinara da li, s obzirom da dolazi uoči opštih izbora u BiH, Ruska Federacija podržava neku političku opciju naročito u RS, Lavrov je odgovorio da imaju favorite, ljude koji su favoriti bosanskih građana, ali da se nemaju namjeru miješati.

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak zahvalio se Rusiji na rješavanju pitanja klirinškog duga, koji se odnosi još na bivšu Jugoslaviju u iznosu od 125 miliona dolara, te dozvole za izvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju. Razmijenili su i mišljenja kako poboljšati multilateralnu saradnju. Crnadak je obećao Lavrovu da se pozicije BiH na međunarodnoj sceni neće promijeniti kada je u pitanju stav o uvođenju sankcija zemalja EU Rusiji ili stav oko priznavanja Kosova.

Crnadak i Lavrov su potpisali plan konsultacija za 2019. i 2020. godinu, odnosno plan saradnje dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti u ovom periodu, nakon čega su avionom stigli u Banjaluku.

Lavrov u Sarajevu
Lavrov u Sarajevu

Lavrov se u jednodnevnoj posjeti BiH najprije u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Nakon sastanka srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je ključna poruka Sergeja Lavrova bila da je za dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, time i jedinstvenu i suverenu BiH, ali je napomenuo da je protiv demonizacije Republike Srpske.

Ivanić je takođe kazao kako je jedna od tema razgovora sa članovima Predsjedništva BiH bila i unaprjeđenje privredne saradnje. Lavrov je, kaže Ivanić, ponudio da se Bosna i Hercegovina ukoliko ima interesa uključi u izgradnju sada već Turskog toka gasovoda, te da su ruski privrednici raspoloženi da pomognu bh. privrednicima da dođu na rusko tržište.

Ivanić kaže da je Lavrov pokazao da je u cjelini zainteresovan za razvoj dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, ali i cijelim regionom. Prema njegovim riječima, na sastanku članova Predsjedništva BiH sa Lavrovim nije bilo riječi o američkom stavljanju na crnu listu političara iz Republike Srpske.

"O tome nije bilo riječi jer nije bilo bilateralno sa Rusijom", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

Lavrov i Izetbegović
Lavrov i Izetbegović

Na sastanku sa članovima Predsjedništva bilo je riječi i o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu u avgustu po naredbi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a iz sigurnosnih razloga. Ivanić je rekao, međutim, da će o tome detaljnije razgovarati bezbjednosne agencije.

Na pitanje novinara da li je ova posjeta uoči opštih izbora u BiH isplanirana kako bi neke stranke profitirale na izborima Ivanić je kazao da je posjeta visokih zvaničnika prijateljskih zemalja uvijek dobro došla, da je Lavrovu domaćin šef diplomatije BiH Igor Crnadak, ali isto tako da mu je drago što će Lavrov posjetiti i Banjaluku i sastati se sa predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom, kojem će takođe prenijeti stav Ruske Federacije da poštuje teritorijalni integritet BiH, te da je protiv demonizacije RS.

Lavrov u Banjaluci
Lavrov u Banjaluci

Šef ruske diplomatije je posjetu BiH nastavio u Banjaluci, obilaskom mjesta gdje će se graditi srpsko-ruski hram, a čije je osveštavanje prvobitno bilo "tempirano" za posjetu Lavrova, koja je bila prolongirana u odnosu na prvobitni plan.

Lavrov je rekao da je ovaj hram dokaz jakih prijateljskih veza srpskog i ruskog naroda, koje traju decenijama. Dodik je, pak, u obraćanju Lavrovu rekao je da je "RS stabilna i mirna, posvećena razvoju", te da je "Rusija privržena miru, poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskom sporazumu".

"Ali, moram da kažem da su intervencije koje su činili mnogi visoki predstavnici degradirali Dejtonski sporazum, oteli naše nadležnosti iz izvornog Dejtona i učinili da se Srpska bori za svoj status koji je ostvarila mirovnim sporazumom", rekao je Dodik uz ostalo, pored mjesta gdje će se graditi srpsko-ruski hram, a na kojem su Dodik, Lavrov i vladika banjalučki Jefrem otkrili ploču koja će se nalaziti u budućem hramu.

Uslijedio je sastanak delegacija RS i Rusije u Administrativnom centru Vlade RS, poslije čega je ruskom šefu diplomatije Dodik dodijelio orden Republike Srpske na ogrlici.

Lavrov je na konferenciji za novinare poslije toga poručio kako su "nedopustive reakcije spoljih igrača koji pokušavaju da nametnu narodima na Balkanu vještački izbor o tome 'ili ste s nama ili ste s Rusijom."

"Vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu, a jedno pitanje koje je odavno prezrelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave kako bi sama odlučivala o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

"Apsolutno se podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu", rekao je Lavrov, precizirajući da je riječ o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

Lavrov u Banjaluci negira negativni ruski uticaj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Dodik je odbacio bilo kakve tvrdnje o lošem uticaju Rusije, te rekao kako smatra kako se Rusija zalaže za podršku Dejtonskom sporazumu.

"Ruska Federacija je naš prijatelj sa kojima moramo da sarađujemo na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. S tim u vezi Srpska nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji", rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako su delegacije dvije države razgovarale o pitanjima eksploatacije nafte i uspostave fabrike gasa, što je ranije dogovoreno sa Gaspromom. Razgovarali su i o političkim pitanjima u BiH, te se Dodik zahvalio na podršci Rusije u Vijeću za implemenaciju mira.

Sastanak delegacija RS i Rusije
Sastanak delegacija RS i Rusije

Nakon konferencije za novinare uslijedio je sastanak kome je prisustvovao ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Kako je saopšteno iz kabineta Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Lavrov je istakao da Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštivanja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Lavrov je u večernjim satima napustio Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Pripreme za dolazak ruskog šefa diplomatije u BiH trajale su danima, a sigurnosne mjere su pojačane.

Banja Luka se kiti za Lavrova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

U prvim komentarima posjete ministra vanjskih poslova Rusija Sergeja Lavrova, bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže kako je Rusija ipak ostala dosljedna u svom odnosu prema BiH na međunarodnim planu, kada se radi o potpori Dejtonu i cjelovitosti zemlje, tako da u porukama Lavrova nema odstupanja u odnosu na ono što su i ranije govorili. No, kada se radi o tome da je Lavrov u BiH došao u vrijeme predizborne kampanje kaže kako nije prvi koji je to uradio, ali da je pitanje hoće li se nakon izbora stati sa takvim postupanjem prema BiH.

"Ruska Federacija je zemlja po kojoj se mnoge diplomatije ravnaju u ponašanjima malo je neobično da dolazi tri nedjelje prije održavanja izbora. Pravilo je u tim velikim zemljama da se šest mjeseciprije izbora ne posjeduju zemlje. Nije ministar Lavrov ni prvi ni posljednji ni predsjednik ni ministar inostranih poslova, koji tako dolazi i Erdogan je dolazio u BiH. Dakle nije prvi, a hoće li biti zadnji to ćemo vidjeti nakon izbora i hoće li se napraviti principijelan dogovor o tome da je ovo naša zemlja i da nema nikakvog miješanja u procese koji se kod nas dešavaju", ocjenjuje Trišić-Babić.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, smatra kako je njegovanje dobrih odnosa s Rusijom neophodno i korisno, ako su namjere iskrene. Kako posjeta Sergeja Lavrova dolazi u predizbornom periodu iz nje će pokušati profitirati, kako opozicija u RS, na čiji poziv je došao, tako i predsjednik RS Milorad Dodik, kojem posjeta i najviše odgovara i koji će je dobro iskoristiti. Međutim, Bećirović smatra da rusku retoriku i potporu BiH treba da prate i djela, koja su do sada bila kontroverzna, jer su se oslanjala samo na jedan dio BiH.

"Tome ne slijedi politika s obzirom da je predsjednik Putin primio Milorada Dodika koji je po međunarodnim diplomatskim pravilima šef jedne regije a on ga prima kao šefa države. Ili, recimo Marin Le Pen koja je imala dva poslanika u francuskoj skupštini što jasno govori da Rusija ima određene interese u određenim zemljama i određenim ljudima", konstatuje Bećirović.

Takav odnos, napominje Bećirović, stvara konfuziju na međunarodnom planu, pogotovo kada je u pitanju Balkan.

"Prije svega u samoj EU, pogotovo kada je EU uvela stroge sankcije prema Rusiji. A time se šalje i jasna poruka SAD. Naravno Rusija pokušava ostvariti svoje interese, kao i Kina i Turska i neke druge zemlje", napominje Bećirović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG