Dostupni linkovi

Srušen spomenik Crvenoj armiji u Latviji


Policajci i novinari stoje u blizini 80 metara visokog obeliska koji se ruši tokom demontaže sovjetskog spomenika pobjede u Drugom svjetskom ratu, u Rigi, Latvija, 25. avgusta 2022.
Policajci i novinari stoje u blizini 80 metara visokog obeliska koji se ruši tokom demontaže sovjetskog spomenika pobjede u Drugom svjetskom ratu, u Rigi, Latvija, 25. avgusta 2022.

Latvija je srušila još jedan spomenik iz sovjetske ere podignut u znak sjećanja na pobjedu Crvene armije nad nacističkom Njemačkom, posljednji u nizu spomenika koji su srušeni u istočnoj Evropi usred rastućeg neprijateljstva prema Rusiji usred njezine invazije na Ukrajinu.

Radnici su 25. avgusta srušili 80 metara visoki obelisk, izazvavši klicanje i pljesak promatrača dok je padao u obližnje jezero u središtu Rige.

Latvijski parlament izglasao je odobrenje rušenja spomenika u Parku pobjede u maju ove godine, otprilike tri mjeseca nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala alarm u cijeloj srednjoj i istočnoj Evropi, gdje su sjećanja na komunističke režime koje je nametnuo Sovjetski Savez i dalje bolna.

Podignut 1985. godine, spomenik je trebao obilježiti pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, koja je okupirala baltičke države tokom Drugoga svjetskog rata.

Ali za mnoge Latvijce to je bio uvredljiv podsjetnik na desetljeća represivne okupacije od strane Sovjetskog Saveza, koja je završila 1991. kada je Latvija proglasila neovisnost.

Etnički Rusi čine oko 25 posto stanovništva Latvije. U prošlosti su ruski dužnosnici ljutito reagirali na svaku sugestiju da bi se ovaj ili drugi slični spomenici mogli srušiti.

Godine 2007., kada je Estonija uklonila sličan spomenik iz Drugog svjetskog rata iz središta Talinna, grad su potresli nasilni neredi, a zemlja je pretrpjela masivni kibernetički napad za koji su kasnije okrivljeni ruski hakeri.

Dan ranije, radnici u jugozapadnom poljskom gradu Brzegu započeli su s rušenjem tamošnjeg sovjetskog ratnog spomenika, što je 24. spomenik koji je srušen u Poljskoj od marta 2022.

Estonske vlasti su prošle sedmice također počele uklanjati sovjetski spomenik iz Drugog svjetskog rata iz grada u blizini ruske granice.

XS
SM
MD
LG