Dostupni linkovi

Latvija izvijestila o padu ruske bespilotne letjelice na teritoriju NATO-a


Pogled na eksploziju oborenog ruskog drona, u Hersonu, Ukrajina, 26. srpnja 2024.
Pogled na eksploziju oborenog ruskog drona, u Hersonu, Ukrajina, 26. srpnja 2024.

Predsjednik Latvije u nedjelju je rekao da se ruska vojna bespilotna letjelica srušila na njenom teritoriju, dodajući da su se povrede zračnog prostora povećale duž istočnih granica NATO-a, piše AFP.

Baltička država, kojom je nekoć vladao Sovjetski Savez, ali je sada članica Evropske unije i NATO-a, imala je napete odnose s Moskvom nakon neovisnosti, a veze su se dodatno pogoršale otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

"Ruski vojni dron... srušio se jučer u istočnom dijelu Latvije. Istraga je u tijeku", rekao je latvijski predsjednik Edgars Rinkevics na društvenoj mreži X.

"U bliskom smo kontaktu s našim saveznicima. Broj takvih incidenata raste duž istočnog krila NATO-a i moramo ih zajednički rješavati", dodao je.

Ministarstvo obrane Latvije objavilo je u priopćenju da je dron uletio u zračni prostor zemlje iz Bjelorusije i srušio se u općini Rezekne.

"Ova situacija je potvrda da moramo nastaviti rad koji smo započeli na jačanju istočne granice Latvije, uključujući razvoj sposobnosti protuzračne obrane i sposobnosti elektroničkog ratovanja kako bismo ograničili aktivnosti bespilotnih letjelica različitih namjena", rekao je ministar obrane Andris Spruds.

Druga članica NATO-a, Rumunjska, također je u nedjelju rekla da je ruski napadački dron koji je ciljao civilnu infrastrukturu u susjednoj Ukrajini tijekom noći ušao u njen zračni prostor.

Bukurešt je oštro osudio "ponovno kršenje" do kojeg su doveli "ilegalni napadi" Moskve.

Otkako je pokrenula svoju invaziju, Rusija je u više navrata izvodila noćne napade na gradove diljem Ukrajine, često ciljajući luke u južnoj regiji Odese nakon izlaska iz ugovora o izvozu žitarica.

Poljska je također zabilježila najmanje dva slučaja povrede njezinog zračnog prostora od strane ruskih projektila ili dronova koji su napadali Ukrajinu, posljednji put u prosincu.

XS
SM
MD
LG