Dostupni linkovi

Latvija zabranila ulazak bjeloruskih vozila od oktobra


Latvia-Belarus border
Latvia-Belarus border

Latvijski parlament izglasao je 12. septembra zabranu ulaska vozilima registriranih u ruskoj saveznici Bjelorusiji u tu baltičku državu od novembra kako bi se spriječilo neprijatelje Ukrajine da izbjegnu međunarodne sankcije.

Dužnosnici su rekli da je Bjelorusija djelovala kao "stražnja vrata" za dopremanje sankcioniranih proizvoda iz Europske unije u Rusiju, budući da bi se mogli službeno izvoziti u Bjelorusiju prije nego što krenu prema Rusiji, piše AFP.

Budući da je to bio slučaj, Europska unija je krajem juna pooštrila sankcije Bjelorusiji kako bi spriječila izbjegavanje sankcija.

"Uzimajući u obzir nova ograničenja EU-a, koja su od 1. jula na snazi protiv Bjelorusije zbog njezine umiješanosti u rat Rusije protiv Ukrajine, vozilima registrirana u Bjelorusiji bit će zabranjeno korištenje u Latviji, kao i za prelazak granice u Latviju iz Bjelorusije ili Rusije", saopćio je latvijski parlament nakon usvajanja novog zakona o prometu.

Parlament je dodao da ograničenja EU-a posebno "zabranjuju ulazak osobnih automobila registriranih u Bjelorusiji u EU preko graničnih prijelaza Latvija-Bjelorusija i Latvija-Rusija".

Bjeloruski automobili, kamioni i traktori koji su već u Latviji - članici NATO-a i EU-a i čvrstoj pristaši Ukrajine - moraju se ili vratiti u Bjelorusiju prije oktobra ili ponovno registrirati s registarskim tablicama EU-a.

Jedina iznimka su preinačena vozila za osobe s invaliditetom i automobili s posebnim dozvolama.

Svakom vozilu registriranom u Bjelorusiji također će biti dopušten tranzit kroz Latviju jednom, ako njegovu rutu prethodno odobre latvijske vlasti.

Slične mjere uvedene su ruskim prijevoznicima ranije ove godine.

XS
SM
MD
LG