Dostupni linkovi

Lajčak u Srbiji 10. septembra, najavljen sastanak sa Vučićem


Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom posete Kosovu 30. januara 2024.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom posete Kosovu 30. januara 2024.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak dolazi u Beograd u utorak, 10. septembra, kako bi razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potvrđeno je iz Predsedništva Srbije.

Slovački diplomata je 8. septembra uveče na društvenoj mreži Fejsbuk najavio da će posetiti Beograd kako bi pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prošle nedelje je istim povodom boravio u Prištini, prenosi agencija Beta.

Tokom boravka u Prištini, Lajčak je izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, ali nije želeo da kaže kada će taj sastanak biti održan.

Lajčak je kazao i da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Implementacionom aneksu.

Tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić je prošlog decembra uputila to pismo EU. Brnabić je u tom pismu navela je da se Sporazum "smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova".

Ohridskim sporazumom od jedanaest članaka, između ostalog, predviđen je nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

Srbija i Kosovo su u pregovorima od 2011. godine, ali malo je postignutih sporazuma implementirano.

XS
SM
MD
LG