Dostupni linkovi

Lajčak pozdravio zajedničku procenu policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a


Miroslav Lajčak (na fotografiji) je postigao dogovor sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem 10. juna
Miroslav Lajčak (na fotografiji) je postigao dogovor sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem 10. juna

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajćak pozdravio je "prvu zajedničku bezbednosnu procenu" policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a dogovorenu u Bratislavi.

"Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na severu Kosova", napisao je Lajčak na Tviteru (preimenovanom u X) u četvrtak, 3. avgusta.

Prethodno je Policija Kosova saopštila da je bezbednosna situacija na severu dobra, te da će od petka započeti druga faza povlačenja policije iz i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Dogovor su 10. juna postigli specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi).

“Prema zajedničkoj proceni Policije Kosova, Eulex-a i Kfor-a, bezbednosna situacija unutar i oko objekata opština na severu je dobra”, navodi se u saopštenju i dodaje da će od petka početi povlačenje još 25 odsto pripadnika policije.

Kosovo je prethodno već povuklo 25 odsto specijalaca unutar i oko opština na severu, kako je predviđeno sporazumom o deeskalaciji.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Srbi, koji čine većinu stanovništva na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

XS
SM
MD
LG