Dostupni linkovi

Premijer Kosova: Otvaranje mosta na Ibru nije usmereno protiv bilo koga


Most preko reke Ibar koji deli Mitrovicu na Sjevernu i Južnu (foto arhiv)
Most preko reke Ibar koji deli Mitrovicu na Sjevernu i Južnu (foto arhiv)

Premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti izjavio je da njegova vlada namerava da otvori glavni most preko reke Ibar i da ta akcija nije usmerena protiv bilo koga.

Kurti je ovo izjavio u četvrtak, dan nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu, i šefom kancelarije Evropske unije, sa kojima je razgovarao o ovom pitanju.

Zemlje Kvinte su Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Inače, glavni most preko Ibra deli Mitrovicu na južni deo gde živi većinsko albansko stanovništvo i severni, gde živi većinska srpska zajednica. Simbol je prvih barikada postavljenih 2011. godine od strane lokalnih Srba u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu.

"Niko ne može da kaže da to nije dobra i ispravna stvar, ali želimo da se zakon primenjuje, da se poštuje sloboda kretanja, ali i da imamo mir i bezbednost za sve", rekao je Kurti novinarima 18. jula.

Prema rečima Kurtija, otvaranje mosta će da pomogne svim stanovnicima tog kraja, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Pomoćiće ljudima sa obe strane reke Ibar, kao i trgovini, privredi, saradnji", ocenio je.

Napomenuo je da su pre mnogo godina zvaničnici Evropske unije otvaranje mosta za saobraćaj nazvali "simbolom normalizacije".

"Nije usmereno protiv bilo koga, već je u korist svih", rekao je Kurti, govoreći o potrebi za otvaranjem mosta.

Pitanje otvaranja mosta preko Ibra je aktualizovano poslednjih meseci, nakon što su odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica doneli odluku da se on otvori za saobraćaj. Ta odluka je doneta aprila 2023. ali do sada nije sprovedena.

Ovu opštinu na severu Kosova predvodi Erden Atiq (Atić) iz vladajuće stranke Pokret Samoopredeljenje.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin je rekao da sprovođenje odluke o pitanju mosta pripada centralnim vlastima i bezbednosnim institucijama.

Drugi zvaničnici ove opštine su ranije naveli da je pitanje otvaranja mosta u nadležnosti i opštine Južna Mitrovica, te Misije NATO na Kosovu (KFOR).

Zamenik direktora Policije Kosova za region sever Veton Elshani (Eljšani) je u maju rekao takođe da će most "uskoro biti otvoren", te da se sa nadređenima razgovara o tome kako i kada da se to uradi.

Međunarodna zajednica na Kosovu, s druge strane, insistira da se otvaranje mosta izvede u koordinaciji sa svim stranama kakao bi se izbegle tenzije.

Italijanski vojnici u okviru misije KFOR se nalaze na glavnom mostu preko reke Ibar, dok se u neposrednoj blizini nalaze i pripadnici kosovske policije.

Dok Vlada Kosova smatra da bi se otvaranjem mosta obezbedila sloboda kretanja za sve, Srbija to pitanje vidi kao "provokaciju".

Most na Ibru ili "Revitalizacija mosta" je bila tema i dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Dve strane su se složile da će most biti otvoren za saobraćaj, ali se to u praksi nikada nije desilo, već je pušten samo za pešake.

Iz Evropske unije su ranije naveli da se pitanje otvaranja mosta odnosi na dijalog, te da zbog toga sve odluke trebaju donositi u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG