Dostupni linkovi

Kuleba u Kini rekao da Moskva nije spremna za 'iskrene' mirovne pregovore  


Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba u Kijevu, 3. juna 2024.
Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba u Kijevu, 3. juna 2024.

Ukrajina je i dalje spremna da razgovara sa Rusijom pod uslovom da dokažu da su spremni da "iskreno" pregovaraju, ali se takva spremnost Moskve trenutno ne vidi, ponovio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba se 24. jula sastao sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem, u sklopu trodnevne posjete Kini, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Uvjeren sam da je pravedan mir u Ukrajini u strateškim interesima Kine, a uloga Kine kao globalne sile za mir je važna", rekao je Kuleba.

On je, kako se navodi u saopštenju njegovog resora, "iznio dosljedan stav Ukrajine, odnosno spremnost da vodi pregovore s ruskom stranom u određenoj fazi, kada Rusija bude spremna da iskreno vodi pregovore, ali je naglasio da se takva spremnost trenutno ne vidi".

Kulebino putovanje u Kinu, prvo od kad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, bilo je iznenađenje za neke posmatrače, s obzirom na blizak odnos Pekinga sa Moskvom i diplomatsko manevrisanje zbog kojeg su se kineske diplomate često držale podalje od ukrajinskih visokih zvaničnika.

Ukrajina je prošlog mjeseca održala međunarodni samit bez ruskog predstavnika u Švajcarskoj kako bi promovisala svoju viziju mira.

Skupu su prisustvovale delegacije iz 100 zemalja, a Vašington je predstavljala potpredsjednica Kamala Haris, trenutni favorit za dobijanje nominacije Demokratske stranke za predsjedničke izbore u novembru.

Mirovni samit o Ukrajini okupio svjetske čelnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


Kina, koja nije učestvovala na švajcarskom samitu, prije tog skupa je objavila zasebni mirovni plan u šest tačaka sa Brazilom.

Kuleba, koji je rekao da je Ukrajina pažljivo proučila kineski plan, takođe je obavijestio Vanga "o rezultatima mirovnog samita u Švajcarskoj i objasnio logiku daljih koraka u sprovođenju mirovne formule kao načina za pošten kraj ruske agresije", navodi se u saopštenju.

U objavi na Instagramu uoči posjete Kuleba je rekao: "Moramo izbjeći konkurentske mirovne planove. Vrlo je važno da Kijev i Peking vode direktan dijalog i razmjenjuju stajališta".

Vang je Kulebi rekao da Peking vjeruje da svi sukobi treba da se rješvaju "za pregovaračkim stolom", dodajući da su Ukrajina i Rusija nedavno poslale signale da su voljne da pregovaraju.

"Iako uslovi i vrijeme još nisu sazreli, podržavamo sve napore koji vode miru i voljni smo da nastavimo da igramo konstruktivnu ulogu u prekidu vatre i nastavku mirovnih pregovora", rekao je Vang u saopštenju.

Kineski poziv Kulebi stigao je nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritikovao Peking, rekavši da napori Kine potkopavaju švajcarske mirovne pregovore.

Iako se deklaratiše kao neutralna prema ratu u Ukrajini, Kina se pojavila kao vodeći međunarodni podržavalac Kremlja.

Ta država snabdijeva Rusiju ključnim komponentama koje su Moskvi potrebne za proizvodnju oružja i glavni je potrošač nafte i gasa koji su pomogli u jačanju ruske privrede.

Zapadne vlade optužuju Kinu za pružanje ključne podrške Rusiji tokom rata.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG