Dostupni linkovi

Kubanska policija na ulicama nakon protesta


Policija na ulicama kubanske prijestolnice Havane (12. juli 2021.)
Policija na ulicama kubanske prijestolnice Havane (12. juli 2021.)

Kubanska policija je i 13. jula na ulicama nakon protesta tokom vikenda zbog nestašice hrane i visokih cijena usred krize korona virusa.

To su najveće antivladine demonstracije u zemlji u posljednih nekoliko decenija.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel je 12. jula nakon velikih demonstracija u svojoj zemlji, optužio američku vladu da vodi politiku "ekonomskog gušenja da bi izazvala društvene nemire na ostrvu".

Od pandemije, koja je dramatično smanjila prihode od turizma, Kubanci sve češće moraju satima čekati u redu da kupe osnovne potrepštine poput piletine i deterdženta, dok u apotekama nedostaju mnogi lijekovi.

Demonstranti su izrazili bijes i zbog nedostatka vakcina, jer je Kuba 11. jula izvijestila o rekordnih skoro 7.000 infekcija i 47 smrtnih slučajeva.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Od početka epidemije zabilježeno je više od 1.500 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om 19.

Kuba je 9. jula odobrila svoju domaću vakcinu za hitnu upotrebu Abdala dva, prvu za Latinsku Ameriku i Karibe.

Kubanci proživljavaju najtežu ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina. Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je više od 200 novih sankcija Kubi. Te mjere za sada Trumpov nasljednih Joe Biden nije preispitivao.

Međutim, Biden je 12. jula rekao da Sjedinjene Države podržavaju narod Kube u njihovom potraživanju slobode i pomoći u borbi sa pandemijom i ekonomskim poteškoćama.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG