Dostupni linkovi

Trenutno nema uvjeta za povećanje plata medicinarima, poručila Vlada Kantona Sarajevo


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (lijevo) i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na konferenciji za novinare u Sarajevu, 5. septembra 2023.
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (lijevo) i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na konferenciji za novinare u Sarajevu, 5. septembra 2023.

Trenutno nema razloga za povećanje plaća zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo, izjavio je kantonalni premijer Nihad Uk u Sarajevu 5. septembra, uoči najavljenih protesta zdravstvenih radnika u Sarajevu.

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo najavili su za utorak proteste, a njihov glavni zahtjev je povećanje neto satnice.

Na proteste su izlazili nekoliko puta i proteklih godina, a ukoliko kantonalna Vlada ne uvaži njihove trenutne zahtjeve, sindikati su najavili da će stupiti u generalni štrajk.

Uk je na konferenciji za novinare kazao da je kolektivni ugovor za uposlene u zdravstvu u Kantonu na snazi do aprila iduće godine i da se on "svakako mora mijenjati".

"Radili smo da se pristupi izmjeni kolektivnog ugovora u segmentu koeficijenta plata. Bilo je nekoliko sastanaka, ali nije se uspjelo doći do suglasja. Naš stav je da to ne radimo u ovom trenutku jer je na snazi kolektivni ugovor i ne postoji nijedan razlog da se krene u ovu proceduru", kazao je UK.

Iz Vlade KS podsjetili su da je važeći kolektivni ugovor potpisan 28. aprila 2022, nakon dvije i pol godine "neproduktivnog štrajka".

Tim ugovorom su, kako je kazao kantonalni premijer, zdravstvenim radnicima povećane plaće u prosjeku između 26 do 37 posto, a za to je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo osigurao dodatnih 51 milion maraka.

Izneseni su, također, podaci da prosječna mjesečna primanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iznose od oko 1.520 maraka za medicinske tehničare, do 4.320 maraka koliko iznose primanja ljekara subcepcijalista.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić naveo je da je oko 7.500 radnika zaposleno u javnom zdravstvenom sektoru, od čega je 24,7 posto nemedicinskog kadra.

"Svaki četvrti uposlenik nije medicinski kadar, a Svjetska zdravstvena organizacija tolerira najviše 14 posto da bi sistem bio ekonomski održiv", rekao je Vranić.

Istaknuo je i da ne vidi zakonske osnove za štrajk, koji su najavili sindikati uposlenih u zdravstvu u KS koje je upozorio da "preuzimaju veliku odgovornost".

"Nećemo dopustiti da se ugrozi rad zdravstvenog sistema i naši pacijenti koji plaćaju osiguranje", kazao je ministar zdravstva KS Haris Vranić, ističući i da su se sindikati ranije obavezali da "neće stupati u štrajk dok se poštuje kolektivni ugovor".

Omero Kosovac, direktor kantonalnog Zavoda zdrvatsvenog osiguranja, naveo je da će sva raspoloživa sredstva biti usmjerena na poboljšanjeusluga za osiguranike, jer su oni "glavna briga".

Prema vašećem kolektivnom ugovoru, najniža neto satnica u oblasti zdravstva u KS iznosi 2,76 maraka, a sindikati traže 3,28 maraka.

Protesti su najavljeni za 5. septembar ispred zgrade kantonalne Vlade u Sarajevu, a sudjelovat će članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, kantonalnog Sindikata doktora medicine i stomatologije i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sindikati su najavili da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, stupiti u generalni štrajk zaposleni u 17 javnih zdravstvenih ustanova na području Sarajeva.

XS
SM
MD
LG