Dostupni linkovi

Krivokapić u Beogradu: Novi mitropolit da bude Joanikije


Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore
Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić doputovao je u Beograd u četvrtak uveče, 27. maja, gde je vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) uoči najavljenog izbora novog mitropolita crnogrsko-primorskog, preneo poruke “vjernog naroda” da novi mitropolit bude episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije.

„Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC da njegovoj svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić je na Tviteru objavio i da je predložio da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju 30. oktobra na dan smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Premijer Crne Gore razgovarao je sa patrijarhom SPC Porfirijem u Patrijaršiji.

Beogradski mediji su preneli da su Krivokapić i patrijarh razgovorali iza zatvorenih vrata oko dva sata. Nakon ovog susreta nije bilo izjava za medije.

U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC na kojem bi trebalo da bude imenovan i, između ostalih, budući episkop Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon što je prethodni Amfilohije umro od posledica korona virusa.

Krivokapić je uoči dolaska u Beograd rekao u crnogorskoj Skuštini, nakon premijerskog sata, da ne zna kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC, te da se nada da će to biti posle Sabora.

Temeljnim ugovorom, koji treba da potpišu premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i partijar SPC Porfirije, regulišu se prava i obaveze između države Crne Gore i crkve.

Sadržaj Temeljnog ugovora, čije potpisivanje je najavio premijer Zdravko Krivokapić još 18. aprila, nepoznat je javnosti.

Crnogorska opozicija zahteva da se javnost upozna sa sadržajem dokumenta pre potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni državni interesi.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je pozvao 11. maja Vladu Crne Gore da pre potpisivanja objavi Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i ocenio da ga treba razmotriti u crnogorskoj Skupštini.

Premijer Krivokapić i većina ministara u Vladi Crne Gore bliski su Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

XS
SM
MD
LG