Dostupni linkovi

Ukrajinski raketni napad na štab ruske crnomorske flote na Krimu


Dim iznad sedišta ruske Crnomorske flote nakon ukrajinskog raketnog napada, 22. septembar 2023.
Dim iznad sedišta ruske Crnomorske flote nakon ukrajinskog raketnog napada, 22. septembar 2023.

Ukrajina je u petak, 22. septembra, izvela vatreni raketni napad na glavni štab ruske Crnomorske flote. Na fotografijama i video snimcima prikazani su veliki oblaci dima iznad zgrade u Sevastopolju na anektiranom Krimu.

Rusko Ministarstvo odbrane je prvobitno saopštilo da je jedan vojnik ubijen, ali je potom izdalo saopštenje u kojem se navodi da je nestao nakon napada u lučkom gradu Sevastopolju.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, kojeg je postavila Rusija, rekao je da ispred zapaljenog štaba niko nije povređen. Vatrogasci su se borili sa požarom, a angažovano je još hitnih snaga, što ukazuje da bi požar mogao biti ogroman.

Stanovnici Sevastopolja rekli su da su čuli eksplozije na nebu i videli dim, preneli su ruski mediji. Slike koje su kružile ukrajinskim Telegram kanalima pokazuju oblake dima nad obalom. Asošiejted pres nije mogao odmah da proveri video snimke.

Mministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili pet projektila kao odgovor na napad na Sevastopolj. Nije odmah bilo jasno da li je štab pogođen direktnim udarom ili krhotinama presretnutog projektila.

Oleg Krjučkov, zvaničnik krimske administracije, rekao je da je jedna krstareća raketa oborena u blizini Bahčisaraja, oko 30 kilometara u unutrašnjosti, zapalivši travu.

Razvožajev je rekao da civilna infrastruktura nije oštećena, ali nije pomenuo uticaj na štab flote.

On je prvo upozorio stanovnike Sevastopolja da je moguć još jedan napad i pozvao ih da ne napuštaju zgrade i ne idu u centar grada. Kasnije je rekao da više nema pretnje od vazdušnog napada, ali je ponovio pozive da se ne ide u centralni deo grada, rekavši da su putevi zatvoreni i da su u toku neodređeni "posebni napori".

Policija je zamolila stanovnike da napuste centralni deo grada, preneo je Tass.

Ukrajinski zvaničnici, koji su preuzeli odgovornost za niz drugih nedavnih napada na Krim, nisu odmah objavili da je Kijev započeo napad.

Napad je usledio dan nakon što su ruski projektili i artiljerija gađali gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje pet ljudi, dok se predsednik Vladimir Zelenski sastao sa predsednikom SAD Džom Bajdenom (Joe Biden) i liderima Kongresa u Vašingtonu. Vašington razmatra dodatni paket pomoći Ukrajini od 24 milijarde dolara.

Lučki grad Sevastopolj služi kao glavna baza ruske Crnomorske flote. Ukrajinski dron udario je u sedište flote u julu 2022. godine, ranivši šest osoba i nanevši manju štetu na zgradi.

Prošle nedelje, ruske vlasti u gradu optužile su Ukrajinu da je napala strateško brodogradilište u gradu, oštetila dva broda na popravci i izazvala požar u tom objektu.

Poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala Ukrajini 2014. godine aktom koji je većina sveta smatrala nezakonitim, česta je meta otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu pre više od 18 meseci. Napad na brodogradilište bio je najveći u poslednjih nekoliko nedelja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG