Dostupni linkovi

Kremlj: Putin i Lukašenko nisu razgovarali o postavljanju strateškog nuklearnog oružja


Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Ruski predsjednik Vladimir Putin o postavljanju ruskog strateškog nuklearnog oružja - interkontinentalnih balističkih projektila - u Bjelorusiji nije razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Interfax.

Putin je prošlog mjeseca najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritoriju svog susjeda, što je potez za koji Moskva kaže da ju je natjeralo širenje vojnog saveza NATO-a prema ruskim granicama.

Kremlj je ranije u četvrtak branio svoju odluku o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, odbacujući kritike glavnog tajnika NATO-a, Jensa Stoltenberga.

Taktičko nuklearno oružje je nuklearno oružje ograničene jačine namijenjeno uporabi na manjem području. Suprotnost je strateškom nuklearnom oružju koje se koristi za uništavanje velikih površina.

Glasnogovornik Peskov je rekao novinarima da je NATO taj koji se širi prema Rusiji, a ne obrnuto, te stoga Moskva mora poduzeti korake kako bi obranila vlastitu sigurnost.

Finska je u utorak postala 31. članica NATO-a, čime je završena povijesna promjena sigurnosne politike izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je pristupanje Finske Alijansi te pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije kako bi se Švedska pridružila vojnom savezu "bez odlaganja".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da pristupanje Finske NATO-u i potez Alijanse da jača vlastitu borbenu gotovost povećava rizik od sukoba.

Kremlj je istog dana objavio da će biti primoran poduzeti "kontramjere" kako bi osigurao sigurnost Rusije kao odgovor na pristupanje Finske.

XS
SM
MD
LG