Dostupni linkovi

Aktivisti za prava životinja vandalizovali portret britanskog kralja Čarlsa


Aktivisti za prava životinja 11. juna su objavili snimak kako vandalizuju portret britanskog kralja Čarlsa
Aktivisti za prava životinja 11. juna su objavili snimak kako vandalizuju portret britanskog kralja Čarlsa

Aktivisti za prava životinja vandalizovali su prvi zvanični portret britanskog kralja Čarlsa koji je trenutno izložen u londonskoj galeriji.

Grupa "Animal Rising" objavila je 11. juna na društvenoj mreži X video na kojem se vidi kako dvoje aktivista valjkom nanose dvije naljepnice preko portreta britanskog kralja, koji je izložen u galeriji Philip Mold u središtu Londona do 21. juna.

Slika, koja je prvi zvanični portret kralja Čarlsa kao monarha, izazvala je podijeljene reakcije u javnosti kada je predstavljena ranije ove godine, podsjeća CNN.

Aktivisti su kraljevu glavu prekrili crtežom glavnog lika animirane komedije Valas i Gromit (Wallace i Gromit), ispod koje su zalijepili i natpis "Bez sira, Gromite. Vidiš li koliko je okrutno na farmama RSCPA [Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama]".

Zvanično predstavljanje monarhovog portreta u Bakingemskoj palati u Londonu 14. maja 2024.
Zvanično predstavljanje monarhovog portreta u Bakingemskoj palati u Londonu 14. maja 2024.

Akcija je osmišljena kako bi se skrenula pažnja na izvještaj te grupe, koji je objavljen u nedjelju, o stanju na 45 farmi za koje garantuje RSCPA.

Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama obećalo je da će životinje na farmama, koje nose njihovu oznaku, imati više prostora za kretanje i da ih neće držati u kavezima.

"Animal Rising", s druge strane, tvrdi da su otkrili "ozbiljnu okrutnost prema životinjama" na svim farmama koje su posjetili. Tvrde i da Kraljevsko društvo prikriva "okrutnost industrijskih razmjera".

Aktivisti te grupe na svojoj veb stranici navode da su nenasilna organizacija, koja se zalaže za "hitnu tranziciju na održiv i pravedan sistem prehrane biljnog porijekla".

Izvor: CNN
XS
SM
MD
LG