Dostupni linkovi

Kosovska opozicija sprečila održavanje prve sednice Skupštine


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Prva sednica jesenjeg zasedanja Skupštine Kosova je prekinuta, a o njenom nastavku odlučiće predsedništvo u ponedeljak. Opozicija je sprečila nastavak sednice u četvrtak zato što je premijer Kosova, Isa Mustafa, zatražio da se njegovo izlaganje o nedavno postignutim briselskim sporazumima odloži za sledeću nedelju.

Do prekida sednice je došlo zato što je premijer Kosova, Isa Mustafa, zatražio pomeranje njegovog izlaganja o postignutim sporazumima u Briselu 25. avgusta, za 22. septembar. Razlog je taj što su pojedini ministri njegove vlade, koji su bili direktno uključeni u dijalog, u nemogućnosti da prisustvuju ovoj sednici.

“Ocenjujem da je u korist Skupštine, ali i građana Republike Kosova, da sednici prisustvuju i članovi vladinog kabineta koji su bili deo dijaloga za specifična pitanja ovih sporazuma, kako bi izveštavanje bilo kompletno“, kazao je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, Ismet Beqiri.

Inače, sam premijer je ranije tražio od predsedništva Skupštine da se na prvoj sednici Skupštine uvrsti ta tačka dnevnog reda.

Odlaganju ove tačke dnevnog reda se međutim usprotivila opozicija, naročito pokret Samoopredeljenje, koji, od kako su potpisani sporazumi, različitim akcijama protestuje protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Gljauk Konjufca, šef parlamentarne grupe ovog pokreta, podsetio je kako je sam premijer tražio da informiše Skupštinu, a sada je sam, te najavio da opozicija neće dozvoliti degradaciju Skupštine.

„Isa Mustafa sumnja u to da li je on premijer ili ne. Sam je Mustafa tražio debatu o Zajednici, a sada se krije iza Hašima Tačija, koji se nalazi u Londonu. Logično, zamenik premijera ne bi mogao bez premijera, a ne obrnuto, da premijer ne može bez zamenika.... Ovo je skandalozno. Znamo da je Isa Mustafa u Prištini, na 100 metara od nas, i nama je on potreban za sporazum o Zajednici jer ga je on potpisao. Ako je odlučio da se šali sa Skupštinom i sa poslanicima, mi smo tu da sprečimo degradaciju Skupštine Kosova“, kazao je Konjufca.

Kada je zamenik predsedavajućeg Skupštine, Sabri Hamiti, stavio na glasanje predlog o izmeni dnevnog reda, opozicija je krenula prema govornici i pokušala da spreči glasanje, što je i uspela. Usledila je 10-minutna pauza, ali, po povrtaku Hamitija, njegovu stolicu zauzela je druga zamenica predsedavajućeg, Aida Derguti, iz pokreta Samoopredeljenje. Tada je Hamiti, stojeći, prekinuo sednicu za danas i kazao da će o nastavku odlučiti predsedništvo u ponedeljak.

Isa Mustafa je treba da informiše Skupštinu o sporazumima o Zajednici, energetici, telekomu i slobodi kretanja na mostu u Mitrovici.

Samoopredeljenje je sprovelo niz akcija u znak protivljenja na briselski sporazum o Zajednici, a u duhu „defunkcionalizacije vlade“, kao što su napad na pratnju premijera jajima i bojom, i bušenjem guma vladinih vozila.

Pokret smatra da ovaj sporazum predstavlja kršenje suvereniteta i podelu Kosova.

XS
SM
MD
LG