Dostupni linkovi

Srbi različito o decentralizaciji


Mitrovica
Mitrovica

Srbi žele da proces decentralizacije i formiranje novih opština bude provedeno na korektan i validan način, tvrde srpski lideri

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je imenovao deset članova Opštinskog pripremnog tima za novu opšnu Klokot/Vrbovac čiji je zadatak da izvrši sve neophodne pripreme kako bi obezbedilo da se uspostave resursi, imovina i administrativne strukture potrebni za buduće snivanje i funkcionisanje ove opštine.

To je samo jedna od pet predviđenih novih opština koje treba da se formiraju u procesu decentralizacije. Kakva je situacija sa drugim opštinama?

“Sledećih nedelja ćemo imati razgovore i sa drugim ekipama i one će biti formirane u potrebnom trenutku. Mislim da je značajno da se kaže da je bilo mnogo dobrih prijava za ove ekipe iz srpske zajednice i da ima jakih kandidata”, kaže portparol Međunarodne civilne kancelarije Andy McGuffie.

Politički predstavnici kosovskih Srba različito gledaju na ovaj proces.

Ranđel Nojkić, jedan od lidera iz centralnog Kosova.

„Mislim da je dobro da se formira taj pripremni tim, međutim smatram da predstavnici zajednica treba da budu uključeni u to, ukoliko želimo da njihove odluke i predlozi budu validni na izvestan način. Ne bi bilo dobro ukoliko su ti predstavnici doneli sopstvene odluke pa su se sami prijavili, bez saglasnosti svoje zajednice i time zastupaju same sebe. Tako da mislim da bi u ovaj posao morali da se uključe svi, apsolutno svi faktori koji su vrlo bitni za donošenje ove odluke i na koje se će se takve odluke i takva rešenja odnositi.“


Međutim, drugačije misli Marko Jakšić iz SNV severnog Kosova.

„To je nešto što ne može da zadovolji srpsku zajednicu. I mislim da je to nešto što Srbi ni u kom slučaju ne treba da prihvate. Ono što mi imamo jesta da i za opštinu kosovska Vitina imamo kao Srbi, kao država, kao srpska zajednica, imamo institucije koje su prošle lokalne izbore negde u maju mesecu prošle godine. Iste institucije imamo i za opštinu severna Kosovska Mitrovica koja funkcioniše“
, kaže Jakšić.

Odgovarajući na ocene da među Srbima nema spremnosti da budu deo procesa decentralizacije, Nojkić kaže da to nije istina.

„Pa ne bih rekao da Srbi odbijaju da učestvuju u tim timovima. Piter Fejt je organizovao jedan sastanak pre mesec dva dana u Gračanici i tada su se odazvali predstavnici svih Srba sa celog prostora Kosova i Metohije. Time je iskazana volja da zapravo žele da učestvuju i da žele da zaista proces decentralizacije i formiranje tih opština bude na jedan korektan i validan način“, kaže Nojkić.

Portparol Međunarodne civilne kancelarije kaže da postoji interes i na severu Kosova da budu delovi pripremnih ekipa za nove opštine.

“Ukupno mislim da je bilo 350 prijava, od kojih je više od polovine bilo iz srpske zajednice. Bilo je prijave za svaku novu potencijalnu opštinu”
, kaže McGuffie.

Procesom decentralizacije na Kosovu je predviđeno osnivanje pet opština sa srpskom većinom i proširenje sadašnje opštine Novo Brdo. Predviđeno je formiranje novih opština u Gračanici, Klokotu, Partešu, Ranilugu i severnoj Mitrovici.
XS
SM
MD
LG