Dostupni linkovi

Oštećena vozila opštine Zvečan u požaru, policija Kosova sumnja da je podmetnut


Jedno od oštećenih vozila u opštini Zvečan, Kosovo, 26. jula 2024.
Jedno od oštećenih vozila u opštini Zvečan, Kosovo, 26. jula 2024.

Oko dva sata iza ponoći na severu Kosova oštećena su dva vozila u vlasništvu opštine Zvečan.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) je za Radio Slobodna Evropa rekao da se sumnja da je požar podmetnut, te da se vodi istraga u tom pravcu.

Eljšani je naveo da su vozila bila parkirana ispred opštine Zvečan ali nije izneo više detalja o požaru, gde je tačno podmetnut.

Napomenuo je samo da nema povređenih.

Na čelu opštine Zvečan je albanski gradonačelnik Iljir Peći, koji je na vlast došao maja prošle godine nakon što su Srbi, koji čine većinu na severu, bojkotovali izbore.

To je izazvalo višemesečnu krizu i proteste lokalnog stanovništva. Došlo je i do sukoba Srba i pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) ispred opštine Zvečan 29. maja 2023. kada je bilo više od 100 povređenih na obe strane.

Na severu Kosova su ponovo učestala paljenja automobila ili lične imovine.

Početkom jula su izgorela dva kamiona u požaru za koji je policija ocenila da je podmetnut.

Takođe, krajem 2022. i početkom 2023. postojao je "trend" paljenja vozila koji su uzimali RKS (Republika Kosovo) tablice.

Inače, zbog pitanja preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice pripadnici srpske zajednice su novembra 2022. napustili kosovske institucije na severu na inicijativu Srpske liste, najveće stranke Srba koja ima podršku Beograda.

XS
SM
MD
LG