Dostupni linkovi

Zatvorene benzinske pumpe na severu Kosova


Benzinska pumpa NIS na severu Kosova zatvorena je 16. jula, 2024.
Benzinska pumpa NIS na severu Kosova zatvorena je 16. jula, 2024.

Agencija za privatizaciju Kosova je navela da su zatvorene tri benzinske pumpe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku jer su zakupci poslovali bez dozvola.

Ističe se da su te benzinske pumpe pod kontrolom Agencije te da su morale da imaju licencu kosovskog Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine.

"To (neposedovanje licence) predstavlja kršenje ugovora o zakupu sa Agencijom za privatizaciju i Zakona o trgovini naftnim derivatima, čime se ugrožava bezbednost potrošača i životne sredine", naveli su iz Agencije uz napomenu da će raskinuti ugovore o zakupu.

Iz policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da su samo asistirali Agenciji jer su benzinske pumpe u njenom vlasništvu.

Ove benzinske pumpe su imale logo Naftne industrije Srbije (NIS).

Međutim, prema saznanjima RSE, one su već nekoliko godina u vlasništvu privrednika sa severa Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), komentarišući zatvaranje benzinskih pumpi, je ocenio da se na severu zemlje uspostavlja red i zakon nakon dužeg niza godina.

"Period obogaćivanja na račun države i građana, prolazi. Uradićemo sve kako bi se oni koji krše zakon suočili sa pravdom. Pekršioci naših zakona i pravila, kao što je NIS petrol, damar ruskog Gasproma, nema mesta u Republici Kosovo", napisao je on na Facebooku.

Otvaranju NIS pumpe u Severnoj Mitrovici je 2016. prisustvovao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, uprkos protivljenju kosovskih vlasti.

Kosovo je tada uputilo i protestnu notu Evropskoj uniji i svim međunarodnim institucijama.

Zvanična Priština je delovanje NIS na severu Kosova smatrala ilegalnim, te ga okarakterisala kao pokušaj ruskog uticaja na Kosovu i šire.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta i njene krovne kompanije Gasprom.

XS
SM
MD
LG