Dostupni linkovi

Tužilaštvo i Policija Kosova ispituju direktore škola sa severa


Biračko mesto u Zvečanu na kome se glasalo o smeni albanskih gradonačelnika, 21. aprila 2024.
Biračko mesto u Zvečanu na kome se glasalo o smeni albanskih gradonačelnika, 21. aprila 2024.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je državni tužilac dao ovlašćenje Policiji Kosova da ispita direktore škola u opštinama sa srpskom većinom na severu zbog "opstrukcije glasačkog procesa".

Obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije, a direktori nisu dozvolili da se te prostorije koriste 21. aprila za glasanje za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Zbog toga su biračka mesta otvorena na alternativnim lokacijama ili u kontejnerima.

Na isti način su organizovani i lokalni izbori aprila 2023. godine.

Zamenik direktora Policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Elshani) je za RSE potvrdio da su saslušana četiri direktora škola, te da će se ispitati još njih devetoro.

Glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila je održano na osnovu Administrativnog uputstva Vlada Kosova, a nakon što insistiranja međunarodne zajednice da se raspišu novi izbori na severu, imajući u vidu da lokalno srpsko stanovništvo ne prihvata albanske gradonačelnike.

Albanski gradonačelnici su na vlast u opštinama na severu došli jer je Srpska lista, najveća partija Srba koja ima podršku Beograda, pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023.

Ti izbori su organizovani nakon što su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022, ponovo na inicijativu Srpske liste a kako bi se suprotstavili odluci Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Ta partija je, u međuvremenu, ipak zatražila nove izbore, podržala peticiju građana za smenu gradonačelnika, da bi dve nedelje pred glasanje saopštila da neće učestvovati.

Kao jedno od obrazloženja Srpska lista je navela neažurirani birački spisak.

Centralna izborna komisija Kosova je tada navela da su 33 obrazovne institucije odbile da ustupe svoje prostorije za održavanje glasanja uprkos tome što "zakon obavezuje opštine i direktore škola da ustupe javne objekte za potrebe glasanja".

XS
SM
MD
LG