Dostupni linkovi

Pet je kriterija za formiranje Zajednice, naveo Bisljimi


Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) rekao je da se Europska unija, koja posreduje u dijalogu sa Srbijom, slaže da statut Zajednice općina sa srpskom većinom prođe pet kriterija, na osnovu kojih će se zaključiti je li isti prihvatljiv.

Statut bi trebao izraditi upravljački tim za formiranje Zajednice.

"Prvi (kriterij) jeste - je li tim nacrtom predviđena nova razina samoupravljanja, što se ne smatra prihvatljivim za daljnju raspravu. Drugi - predviđa li kolektivna prava, ako da, onda ima epitet neprihvatljivog nacrta (statuta)", rekao je Bisljimi podnoseći izvještaj Odboru za vanjske poslove Skupštine Kosova.

Ostala tri kriterija, prema Bisljimijevim riječima, odnose se na to koliko će nacrt statuta biti usklađen sa sporazumima o formiraju Zajednice 2013. i 2015. godine, odlukom Ustavnog suda Kosova i pismom bivše visoke predstavnice EU Federice Mogherini upućenom Vladi Kosova, u kojem se navodi da Zajednica neće imati izvršna ovlaštenja.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković na svom Twitter nalogu napisao je da je "čista laž" da je Bruxelles prihvatio pet kriterija za formiranje Zajednice te da o tome nije bilo ni riječi.

"Pričalo se o Statutu ZSO [Zajednica općina sa srpskom većinom] i Upravljačkom timu. Bisljimi opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo! ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015.", napisao je Petković.

Zajednica općina sa srpskom većinom na Kosovu dogovorena je 2013. godine, dok su dvije godine kasnije usuglašeni principi prema kojima bi ona trebala biti formirana.

Sporazumom je definirana struktura Zajednice, financiranje te nadležnosti u mnogim oblastima, kao što je zdravstvo, obrazovanje, kao i ekonomski razvoj.

Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki principi nisu u skladu sa zakonima, ali da mogu biti usklađeni.

Međutim, zvanična Priština do sada je uporno odbijala da formira Zajednicu uz obrazloženje da je štetna te da može narušiti funkcionalnost Kosova.

Nakon pritiska međunarodne zajednice, Kosovo je prihvatilo da srpskoj zajednici pruži "određeni nivo samomenadžiranja", odnosno da se počne s formiranjem Zajednice općina sa srpskom većinom.

Bisljimi je 4. travnja, nakon sastanka s glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem, najavio da će se u travnju održati dijalog na političkoj razini koji vode kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te da će tada biti predstavljen prvi nacrt upravljačkog tima za formiranje Zajednice.

Petković je istog dana rekao da je prvi korak ka formiranju Zajednice predstavljanje nacrta statuta, koji je izradio upravljački tim.

Uz posredovanje EU-a i potporu SAD-a, Kosovo i Srbija od 2011. godine vode pregovore za normalizaciju odnosa.

Desetci sporazuma su postignuti, ali većina njih nije provedena, dok se obje strane međusobno optužuju za zastoj.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG