Dostupni linkovi

Bislimi kaže da su Kosovo i Srbija udaljeniji nego na početku dijaloga


Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi, Brisel, 29. septemabar 2021.
Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi, Brisel, 29. septemabar 2021.

Šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je u subotu, 8. oktobra, da su Kosovo i Srbija udaljeniji u odnosima nego što su bili 2011. godine kada je započeo proces dijaloga.

"Srbija 2011. godine nije letjela avionima MiG-19 oko granice sa Kosovom, ali je 2022. donijela samo odluku o primjeni sporazuma o identifikacionim dokumentima iz 2011. godine i njena tri MiG-a letela su na granici sa Kosovom. Srbija 2011. godine nije imala 48 policijskih baza duž granice sa Kosovom, danas ih ima i one su udaljene samo kilometar od granice", rekao je Bislimi.

Sudjelujući na trodnevnom seminaru "Rouz-Rot", Parlamentarne skupštine NATO-a, ocijenioje i da su u Evropskoj uniji (EU) bili više "posvećeni postizanju sporazuma, a manje njihovom provođenju".

Također je kazao da "Srbija nema interesa da se ozbiljnije bavi dijalogom i uglavnom se bave energetskim pitanjem i svrstavanjem sa Rusijom".

"Za sada vidimo nedostatak volje srpske strane da se angažuje na konstruktivnom putu bilo za punu normalizaciju ili za rješavanje bilo kog od postojećih problema u smislu implementacije ranijih sporazuma", izjavio je.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Zvaničnici u Srbiji i dalje odbijaju da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i blokiraju njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, u čemu im najveću podršku pružaju Rusija i Kina.

Dijalog između Kosova i Srbije na visokom političkom nivou, koji vode Kurti i Vučić, posljednji put je u Briselu održan 18. augusta.

Dvije strane razgovore vode od 2011. godine uz posredstvo EU sa ciljem potpune normalizacije odnosa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG