Dostupni linkovi

Đaci na severu Kosova se ipak vraćaju u školske klupe


Osnovna škola u Zvečanu, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova
Osnovna škola u Zvečanu, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova

Školska godina će u opštinama na severu Kosova 1. septembra početi u obrazovnim institucijama i neće biti online nastave, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor srednje Tehničke škole u Leposaviću, Slađan Radović.

O tome ih je, kako je rekao, obavestila školska uprava za Kosovo, koja funkcioniše u okviru Ministarstva prosvete u Vladi Srbije.

Obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u srpskom sistemu.

Nekoliko roditelja iz opština sa srpskom većinom na severu Kosova je prošle nedelje u razgovoru za RSE izrazilo zabrinutost zbog mogućnosti da školska godina počne u online formatu iz "bezbedonosnih razloga".

Međutim, direktor Radović tvrdi da se radilo o "dezinformacijama" i da se mališani ipak vraćaju u školske klupe.

"Svaki drugi vid nastave, osim neposrednog, bio bi loš pre svega po učenike", smatra on.

Inače, nastava u opštinama na severu – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – je prekinuta krajem maja kada su podignute tenzije zbog ulaska novoizabranih gradonačelnika na izborima koje je bojkotavala lokalna srpska zajednica, u opštinske zgrade uz pomoć policije.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, kada se lokalno stanovništvo sukobilo sa pripadnicima NATO misije na Kosovu. Tom prilikom je bilo na desetine povređenih na obe strane.

Obrazovne institucije u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku se nalaze u neposrednoj blizini opštinskih zgrada u kojima se i dalje nalazi policija Kosova, dok su ispred i pripadnici KFOR-a.

Direktor srednje škole u Leposaviću Slađan Radović napominje da od 1. septembra KFOR treba da garantuje bezbednost odlaska dece u školu.

Pre maja ove godine, nastava u opštinama na severu Kosova je prekidana i ranije zbog “pogoršanja” bezbedonosne situacije, odnosno kada se podignu barikade kako bi se kosovske vlasti sprečile da sprovedu neku odluku.

XS
SM
MD
LG