Dostupni linkovi

Protest u Severnoj Mitrovici zbog hapšenja, četvorici mladića određen kućni pritvor


Protest Srba u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 11. septembra 2024.
Protest Srba u Severnoj Mitrovici, Kosovo, 11. septembra 2024.

Četvorici mladića iz redova srpske zajednice, koji su 10. septembra uhapšeni u Severnoj Mitrovici, određen je jednomesečni kućni pritvor, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa advokat, Nebojša Vlajić.

Građani koji su gotovo celi dan 11. septembra protestvovali ispred policijske stanice zbog ovih hapšenja, razišli su se uoči donošenja ove odluke suda u Severnoj Mitrovici.

Pojedini srpski aktivisti i građani Severne Mitrovice su ustvrdili da su mladići pretučeni od strane policijskih službenika, dok su iz policije Kosova naveli da su mladići zapravo napali dvojicu policajaca, te da su prilikom hapšenja upotrebili minimalnu silu kako bi im stavili lisice.

Okupljeni na protestu su nosili transparente na kojima piše "Pustite nam decu" i "Policija Kurtilenda", te koristili pištaljke kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Na protestu su bili i članovi Srpske demokratije, čiji lider Aleksandar Arsenijević tvrdi da policija Kosova koristi prekomernu silu.

Prethodno je na hapšenje mladića reagovala i Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, uz navode da je "brutalnost kosovske policije prema Srbima u režiji premijera Aljbina Kurtija, postala svakodnevica na severu Kosova".

Bilo je reakcija i iz Beograda uz navode kako je Policija Kosova tukla mladiće, dok su iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije naveli da postoji sačuvan video snimak koji dokazuje "torturu".

XS
SM
MD
LG