Dostupni linkovi

Kurti se sastao sa predstavnicima vlasti Leposavića


Sastanak kosovskog premijera i predstavnika vlasti u Leposaviću, 9. septembar 2024.
Sastanak kosovskog premijera i predstavnika vlasti u Leposaviću, 9. septembar 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti u ponedeljak je razgovarao sa predstavnicima lokalne vlasti iz Leposavića o "novim" uslugama koje pružaju agencije koje funkcionišu u okviru centralnih kosovskih institucija.

Ovaj sastanak dolazi nakon što su kosovske vlasti krajem avgusta zatvorile institucije Srbije u četiri opštine na severu Kosova, uz obrazloženje da se njihovim radom krši Ustav i zakoni Kosova.

Iz Vlade Kosova je nakon susreta saopšteno da je lokalno rukovodstvo "uspostavilo dobru praksu" kada je reč o pružanju usluga građanima u okviru kosovskog sistema i ponuđena je pomoć Vlade.

"Razgovarano je i o izazovima i potrebi za kapitalnim investicijama, pristupu pijaćoj vodi, javnoj rasveti i infrastrukturi, posebno u selima ove opštine", navodi se u saopštenju nakon susreta Kurtija sa gradonačelnikom Ljuljzimom Hetemijem (Lulzim Hetemi) i drugim predstavnicima lokalne vlasti.

Hetemi, koji je pobedio na izborima usled bojkota srpske zajednice, je na čelu ove opštine od maja prošle godine.

Od tada osim Leposavića još tri opštine sa srpskom većinom na severu vode gradonačelnici albanske nacionalnosti, Severnu Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok.

Na sastanku su bili i ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić i ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi).

U srpskim sredinama širom Kosova funkcionišu institucije koje rade u srpskom sistemu, ali je Vlada Kosova počela sa njihovim zatvaranjem od početka ove godine. Do sada je zatvoreno nekoliko Privremenih opštinskih organa severno i južno od Ibra, Pošta Srbije i Banka Poštanska štedionica.

Zapadne zemlje i Evropska unija su u međuvremenu osudile ove akcije zatvaranja srpskih paralelnih institucija jer, kako su naveli, nisu sprovedene u koordinaciji sa zapadnim partnerima. Navode i da takve akcije imaju posledice po manjinske zajednice, uglavnom srpsku, te da može doći do povećanja tenzija na terenu.

XS
SM
MD
LG