Dostupni linkovi

Još dve nedelje za građane na severu Kosova da skupe potpise za smenu gradonačelnika 


Severna Mitrovica, jedna od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, januar 2023.
Severna Mitrovica, jedna od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, januar 2023.

Građani opština sa srpskom većinom na severu Kosova - Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka - imaju još 12 dana da prikupe neophodne potpise za smenu albanskih gradonačelnika, rekao je ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi).

Dodao je da je prikupljanje potpisa u opštini Zvečan započeto nešto kasnije, ali nije precizirao kada.

U ovim opštinama su krajem maja 2023. godine na vlast došli albanski gradonačelnici, koje lokalno srpsko stanovništvo ne prihvata jer je bojkotovalo izbore, održane aprila prošle godine. To pitanje je podiglo tenzije, a zapadne zemlje i EU su od Kosova tražili da organizuje nove izbore.

Kosovo je potom početkom septembra prošle godine izradilo Administratovno uputstvo na osnovu koga je moguće smeniti gradonačelnike.

"Juče sam imao sastanak sa zemljama Kvinte i diplomatama EU o ovom pitanju. Građani na severu zemlje već su pokrenuli prvu peticiju u decembru i u toku je prikupljanje potpisa. Imamo četiri grupe građana na severu koji su ovlašćeni da prikupljaju potpise", rekao je Krasnići u sredu.

On je rekao i da su građani Severne Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka pokrenuli peticiju 22. decembra i da, prema Administrativnom uputstvu, imaju rok do 22. januara da prikupe 20 odsto potpisa građana od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Ovaj rok može biti produžen jednom na još 15 dana.

Nakon što se prikupe potpisi, organizuje se glasanje za smenu gradonačelnika, a da bi proces bio uspešan, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

XS
SM
MD
LG