Dostupni linkovi

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan razgovarao s predsednicom i premijerom Kosova


Izaslanika SAD Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof u razgovoru s predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Priština, 10. oktobar 2024.
Izaslanika SAD Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof u razgovoru s predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Priština, 10. oktobar 2024.

Izaslanika SAD za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof (Alexander) u Prištini je u četvrtak na odvojenim sastancima razgovarao s predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin).

Osmani je novom američkom diplomati zaduženom za Zapadni Balkan rekla da je potreban strateški dijalog kosovskih vlasti sa SAD.

"Na sastanku sa Kasanofom, predsednica Osmani je razgovarala i o mogućnostima produbljivanja saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa, kao što su oblast odbrane i bezbednosti", navodi se u saopštenju kabineta Osmani.

SAD nisu bile zadovoljne postupcima kosovskih vlasti na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom ove godine, navodeći da je to uticalo na partnerstvo dve zemlje.

Za odluke vlade premijera Kurtija u vezi sa zabranom srpskog dinara, zatvaranjem paralelnih srpskih institucija i planovima za otvaranje mosta preko reke Ibar, Vašington je naveo da su "jednostrane" i "nekoordinisane".

Kurti insistira na tome da postupci njegove Vlade nisu usmereni ni protiv koga, da se pridržava Ustava i zakona Kosova i da su odnosi sa SAD dobri, uprkos neslaganjima po nekim pitanjima.

Kurtijeva kancelarija je u saopštenju navela da je premijer sa Kasanofom "razgovarao o mogućnostima saradnje sa novim izaslanikom Aleksandrom Kasanofom, kao i našim evropskim partnerima".

Govoreći o bilateralnim odnosima, Kurti je istakao značaj članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i bilateralne saradnje sa SAD, navodi se u saopštenju.

Kasanof je prvi put došao na Kosovo u svojstvu izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon što je preuzeo funkciju od Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar). On bi u Prištini trebalo da razgovara i s opozicionim liderima, predstavnicima civilnog društva i preduzetnicima.

Kasanof je prethodno boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je saopštio da je bilo reči o jačanju bilateralnih odnosa.

Vučić je na Instagramu naveo i da je razgovarano o Kosovu, te da je Kasanofu rekao da je na Kosovu "izuzetno teška i složena situacija".

Kosovo i Srbije vode dijalog o normalizaciji odnosa posredstvom Evropske unije, ali se često optužuju za kršenje sporazuma.

Kasanof je pre Beograda bio i u poseti Sarajevu, gde je poručio da će SAD i dalje koristiti sve raspoložive instrumente, uključujući sankcije, u slučaju podrivanja države BiH.

Za napade na BiH okrivio je predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, a vlasti tog entiteta pozvao da imenuju sudije Ustavnog suda iz RS i sprovode njegove odluke.

XS
SM
MD
LG