Dostupni linkovi

Kosovo gradi policijsku stanicu u Leposaviću na severu zemlje


Budući izgled policijske stanice u Leposaviću, Kosovo, 10. septembra 2024.
Budući izgled policijske stanice u Leposaviću, Kosovo, 10. septembra 2024.

Polaganjem kamena temeljca vlasti Kosova su 10. septembra započele izgradnju novog objekta u Leposaviću, jednoj od opština sa srpskom većinom na severu zemlje.

Ovde će, prema najavama, biti smeštena policijska stanica i filijala Agencije za civilnu registraciju Kosova.

Početak izgradnje ovog objekta kosovske policije naišao je na kritike zvaničnika Beograda.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, koji je bio na ceremoniji polaganja kamena temeljca, u saopštenju je naveo da je njegova vlada zainteresovana da javne usluge budu "najkvalitetnije i što bliže građanima, bez razlike".

"Novi objekat ponudiće dobre uslove za rad Agencije za javne službenike i policajce koji će biti na višem nivou dužnosti i odgovornosti da služe svim građanima", saopštila je Vlada Kosova.

Istovremeno, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković izjavio je da Kurti "nastavlja svoju politiku policijske okupacije" severa Kosova gradnjom još jedne policijske stanice u selu Lešak, kod Leposavića.

On u saopštenju tvrdi da to predstavlja "direktnu pretnju, zastrašivanje i provokaciju preostalim Srbima".

Prema rečima Petkovića, Priština i Kurti "ni po jednoj tački sporazuma iz Brisela" nemaju pravo da na severu Kosova "podižu svoje monoetničke policijske baze i policijske poligone kojima žele da konačno proteraju Srbe".

Vlada Kosova je eksproprijacijom pripisala nekoliko nekretnina na severu Kosova, koje su proglašene za imovinu od posebnog javnog interesa, uključujući i Lešak, gde je 10. septembra položen kamen temeljac.

Najava o početku izgradnje policijske stanice u Lešaku dolazi u trenutku kada se Vlada Kosova suočava sa kritikama međunarodne zajednice, zbog pojedinih akcija koje je preduzela na severu zemlje gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Krajem avgusta vlasti su zatvorile pet paralelnih srpskih institucija za koje su rekli da rade u okviru srpskog sistema.

Međunarodna zajednica je kritikovala vladu Aljbina Kurtija zbog, kako je rekla, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 10. septembra da njegova zemlja "neće dozvoliti progon srpskog stanovništva i jasno je da je to jedini cilj Kurtijeve vlade".

Vučić je posle sastanka sa sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom upozorio da će se u naredna 72 časa obratiti javnosti i izneti "šta takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta namerava da učini".

Vlada Kosova je u više navrata ponovila da je posvećena vladavini zakona i javnog reda, te da će da obezbedi mir i bezbednost za sve građane Kosova, bez razlike.

XS
SM
MD
LG