Dostupni linkovi

Svedočenja iz 'Rajske banje' o napadu u Banjskoj


Kompleks "Rajska banja" u selu Banjska na severu Kosova, 20. decembar 2023.
Kompleks "Rajska banja" u selu Banjska na severu Kosova, 20. decembar 2023.

Turistički kompleks u selu Banjska, gde su gosti, između ostalog, odlazili zbog lekovite termalne vode, postao je važan dokaz o oružanom napadu koji se dogodio u istom selu u septembru 2023. godine.

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u obimnu optužnicu protiv 45 osoba u vezi s oružanim napadom na severu Kosova. U ovom dokumentu su i iskazi radnika hotela u Banjskoj, gostiju hotela i rodbine optuženih.

Vođa oružane grupe je, prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, Milan Radoičić, bivši politički lider kosovskih Srba, koji je preuzeo odgovornost za napad u kojem je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku. Tokom razmene vatre koja je usledila, ubijena su i trojica srpskih napadača.

Od 45 optuženih, svi su u bekstvu osim tri osobe koje su u pritvoru na Kosovu: Vladimira Tolića, Blagoja Spasojevića i Dušana Maksimovića.

Optuženog Maksimovića Specijalno tužilaštvo Kosova identifikovalo je kao radnika kompleksa "Rajska banja".

Takođe, gosti i drugi radnici kompleksa su među 29 svedoka Tužilaštva za ovaj napad.

Prema svedočenjima iz optužnice Tužilaštva, tokom višečasovnog napada u noći 23. na 24. septembar, hotel je bio i sklonište nekih od naoružanih i uniformisanih lica koja su učestvovala u napadu.

Kosovske vlasti su u decembru 2023. godine preuzele kontrolu nad kompleksom "Rajska banja", pošto je, prema Kosovskoj agenciji za privatizaciju (AKP), reč o društvenoj svojini.

Ranije su kompleksom upravljali Srbi sa severa, a Srbija je preko Kancelarije za Kosovo obezbedila sredstva za njegovu obnovu.

U ovom kompleksu, posle napada 24. septembra, oduzeto je oružje i uhapšene su dve osobe zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Kompleks "Rajska banja", 20. decembar 2023.
Kompleks "Rajska banja", 20. decembar 2023.

Zarobljen u hotelu usred pucnjave

Sa suprugom, maloletnim sinom i još nekoliko članova porodice G.T., muškarac iz Severne Makedonije bio je gost "Rajske banje" od 23. do 24. septembra 2023. godine.

On je u svom svedočenju, koje je deo optužnice kosovskih vlasti, opisao rane sate 24. septembra, kada je napad počeo. On je naveo da su se oko 3.30 "čuli eksplozije i pucnje sa svih strana, koje su probudile iz sna".

Prema iskazu, on je čekao da pucnjava prestane, ali nije prestala do zore. G.T. je svedočio da je video naoružane i uniformisane ljude.

Tada je, prema njegovom svedočenju, u hotel ušla uniformisana osoba i rekla svima da odu, ali se kasnije predomislila.

"Ista osoba koja je imala pušku dugih cevi, sada im je vičući na srpskom jeziku naredila da se vrate u svoje sobe i da ne izlaze iz njih", navodi Specijalno tužilaštvo svedočenje G.T. u optužnici.

Na pitanje Tužilaštva koliko je ljudi video u uniformi, svedok je naveo da je video "jednog ispod prozora, jednog ispred vrata i dvoje kako trče uz stepenice".

"Onaj ispod prozora je sakupljao municiju i bilo je jasno da se sprema za borbu", navodi se u iskazu koji je deo optužnice.

Svedočenje oca jednog od optuženih: Vodi me iz hotela

U toku dana 24. septembra, kada se privodio kraju napad u Banjskoj, otac jednog od optuženih je dobio telefonski poziv od njegovog sina Vladana Ilića.

Oca, koji je u to vreme boravio u Severnoj Mitrovici – na 20-ak minuta kolima od Banjske, sin je zamolio da ga pokupi iz hotela u selu Banjska.

Prema njegovom svedočenju, V.I. pokušao da ode u Banjsku, ali su ga taksisti obavestili da je tamošnji put blokirala Kosovska policija.

Kosovska policija posle oružanog sukoba, na putu ka selu Banjska, KMosovo, 24. septembar 2024.
Kosovska policija posle oružanog sukoba, na putu ka selu Banjska, KMosovo, 24. septembar 2024.

V.I. zatim je pozvao osobu koja radi na recepciji hotela u Banjskoj. On je svedočio da mu se javio muškarac, koga je pitao da li mu je sin u hotelu.

"Radnik mi je rekao da će mi sin biti predstavljen kao hotelski radnik, da ga maskira kako ga policija ne bi uhapsila", svedočio je V.I.

On je naveo da ga je kasnije sin obavestio i rekao mu da je u Srbiji.

Prema svedočenju V.I., on je bio ogorčen što se njegov sin našao u takvoj situaciji, iako je znao da mu je sin deo organizacije Civilna zaštita.

Ovu organizaciju je Vlada Kosova proglasila terorističkom u junu 2023. godine, nekoliko meseci pre oružanog napada na Banjsku.

V.I. je, prema svedočenju, svog sina sreo u Raškoj u Srbiji u oktobru 2023. godine i još jednom pet meseci kasnije "povodom rođenja ćerke u Kragujevcu, Srbiji, gde je boravio jednu noć sa njim".

Za Vladanom Ilićem, kao i za ostalim optuženima, kosovske vlasti su raspisale lokalne i međunarodne poternice.

Ko su optuženi?

U optužnici se pominje 45 osoba:

Milan Radoičić, Blagoje Spasojević, Vladimir Tolić, Dušan Maksimović, Vladimir Radivojević, Uglješa Jaredić, Milorad Jevtić, Vlastimir Andrić, Aleksandar Milosavljević, Lazar Smigić, Veljko Đorđević, Vladimir Vučetić, Stefan Jovanović, Milovan Krstović, Uroš Milić, Trajko Vasić , Danilo Vasić, Vukašin Jaredić, Saša Perić, Nemanja Stanković, Momčilo Vučković, Stefan Radojković, Marjan Radojević, Marko Arsić, Žarko Cvetković, Krsto Damjanović, Stefan Milosavljević, Marko Savić, Aleksandar Jevremović, Radoš Gvozdić, Ivan Milić, Gojko Zubać, Nemanja Radivojević, Radak Adžić, Miloš Milenković, Đorđe Balović, Danijel Đukić, Danilo Virijević, Aleksandar Tanasković, Miloš Kragović, Milan Nedeljković, Nikola Ilić, Vladan Ilić, RAD D.O.O. i Radule Stević.

Svedočenja radnika 'Rajske banje'

R.N. je radio u hotelu 24. septembra. On je svedočio da je počeo da čuje pucnje "oko 2.45 do oko 10.00-10.30".

On je u svedočenju u Tužilaštvu naveo da je oko 50 puta izlazio iz hotela da pogleda iako su ga gosti hotela upozoravali da uđe.

Međutim, bio je siguran da neće pucati u hotel, posvedočio je prema navodima u optužnici.

Hotelski radnik u Banjskoj je naveo i da su, dok je bio na recepciji oko 16.30, ušla četvorica naoružanih muškaraca, od kojih su trojica nosili "ranjenog i teško povređenog".

U Tužilaštvu je taj svedok upitan i za automobil s oružjem koji je kasnije pronađen u podrumu hotela.

On je naveo da ne zna ko je dovezao automobil, ali da je tamo bio dva-tri dana dok ga nije pronašla policija.

Prema razgovoru, za koji je naveo da je vodio s direktorom kompleksa, svedoku je rečeno da su "automobil dovezla naoružana i uniformisana lica, koje, prema njegovim rečima, nije poznavao i niko se nije usudio da pita oni koji su".

Svedokinja D.A., druga radnica u tom kompleksu, izjavila je da na dan napada nije bila na poslu u hotelu, ali je čula pucnje iz svog stana koji se nalazi u blizini.

"Kada je počela pucnjava, izašla sam u hodnik stana i zajedno s porodicom legla sam na pod", svedočila je ona u Tužilaštvu.

Dan posle napada, rekla je da je otišla u hotel na posao, kada je srela čuvara i goste hotela, koji su uglavnom bili stariji ljudi.

"Ali bilo je i žena i dece, koji su bili iz (Severne) Makedonije i Srbije", posvedočila je ona.

Ona je dodala i da dan posle napada u hotelu "nije videla nijednu naoružanu, ranjenu, sumnjivu ili nepoznatu osobu".

Šta se desilo u Banjskoj?

U Banjskoj kod Zvečana na severnom delu Kosova naoružana grupa Srba napala je kosovsku policiju 24. septembra prošle godine, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U oružanim sukobima koji su usledili ubijena su još tri srpska napadača.

Pet dana posle događaja, 29. septembra, odgovornost za napad preuzeo je Radoičić, bivši političar i biznismen sa severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

U optužnici je Milan Radoičić opisan kao "šef terorističke grupe". Navodi se da su se on i ostali učesnici 24. septembra 2023. godine u 1.00, nakon što su s dva kamiona blokirali put do seoskog mosta, sakrili i napali službenike kosovske policije koji su došli da uklone kamione i raščiste put.

U napadu je poginuo policajac Afrim Bunjaku, povređen je policajac Alban Rašiti, a povređeni su i drugi policajci: Ćljirim Šaćiri (Çlirim Shaqiri), Mirsad Krueziu (Kryeziu), Sedat Duši (Dushi).

Napad je, prema optužnici, trajao do 15 časova, "kada je velika većina ove grupe pobegla ka planinskim putevima ka Republici Srbiji".

Nakon objavljivanja optužnice, Radio-televizija Srbije je citirala glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića koji je rekao da sa stanovišta pravnog poretka Srbije, optužnica na Kosovu protiv Milana Radoičića i drugih za oružani napad u Banjskoj "nema nikakav pravni značaj".

XS
SM
MD
LG