Dostupni linkovi

Zašto se na Kosovu protive da Adel Šabović ide na Olimpijske igre?


Plivač Adel Šabović
Plivač Adel Šabović

Poreklom iz Peći na zapadu Kosova, plivač Adel Šabović se suočava sa preprekama da predstavlja Kosovo na Olimpijskim igrama u Parizu.

Šabović, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, dobio je poziv Svetske federacije vodenih sportova (FINA) da predstavlja Kosovo na Olimpijadi.

Takav poziv je usledio jer je od kosovskih plivača imao najviše bodova na rang listi Svetske federacije vodenih sportova.

Međutim, njegovom izboru se protivi Plivački savez Kosova, koji je u planu imao da u Pariz pošalje drugog plivača.

Predsednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri (Zeqiri) kaže da ta institucija ima ekskluzivno pravo da predlaže sportiste koji će učestvovati na Olimpijskim igrama.

On je ranije, zajedno sa predsedništvom Plivačkog saveza Kosova, doveo u sumnju postupke Olimpijskog komiteta Kosova (KOK) u slučaju izbora Adela Šabovića.

"Nema nominacije bez saradnje (Saveza i Olimpijskog komiteta). Ne postoji predstavnik (sportista) kojeg mogu da diktiraju svetske institucije", kaže Zećiri.

Međutim, Olimpijski komitet Kosova (KOK) navodi da ta institucija nije izabrala Adela Šabovića i još jednu plivačicu Hanu Beići (Beiqi), već da je samo potvrdila njihovu nominaciju.

"Olimpijski komitet Kosova nije izvršio selekciju, naša uloga je bila da prihvatimo ili ne prihvatimo ta imena, a nismo imali prilike ili razloga za izmene, zato je jedina adresa za pritužbe u vezi sa ovim imenom Svetska federacija vodenih sportova a ne klevete na račun KOK-a", navodi ta institucija.

Ovi navodi Olimpijskog komiteta Kosova u vezi sa izborom da Adel Šabović ode na Olimpijadu, potvrđuju se i u pismu koje je ta institucija 8. jula podelila medijima.

Zvanično pismo Svetske federacije vodenih sportova upućeno Olimpijskom komitetu Kosova u vezi s Adelom Šabovićem
Zvanično pismo Svetske federacije vodenih sportova upućeno Olimpijskom komitetu Kosova u vezi s Adelom Šabovićem

U ovom pismu od 4. jula 2024. godine, Svetska federacija vodenih sportova obaveštava Olimpijski komitet Kosova da je, prema njenoj bazi podataka, Šabović plivač sa najviše bodova i da se stoga kvalifikuje za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Da Šabović može da predstavlja Kosovo na lokalnim i međunarodnim takmičenjima, potvrdio je pre oko osam meseci predsednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri.

On je 23. decembra 2023. zvanično u pismu potvrdio da je Šabović postao deo Plivačkog saveza Kosova, te da će moći da predstavlja Kosovo na takmičenjima koje organizuje ova institucija, ali i Svetska federacija vodenih sportova, počev od 1. januara 2024.

Pismo predsednika Plivačkog saveza Kosova Agrona Zećirija
Pismo predsednika Plivačkog saveza Kosova Agrona Zećirija

Na pitanje zašto se sada protivi učešću Šabovića na Olimpijskim igrama, kada je i sam zvanično potvrdio da ima pravo da predstavlja Kosovo, Zećiri za Radio Slobodna Evropa kaže da je to pismo greškom izdato i potpisano.

"To (pismo) je tehnička greška i ja sam isključivo odgovoran. Čak ni članovi odbora", navodi Zećiri, te dodaje da je Šaboviću kasnije postalo jasno da mu pismo ne garantuje direktno učešće na takmičenjima, već samo ravnopravan tretman sa ostalim kosovskim sportistima.

Problem etnička pripadnost?

Plivački savez Kosova je u nekoliko navrata spomenuo i etničku pripadnost Šabovića i njegovih roditelja.

Predsednik plivačkog kluba Ilirida iz Kosova Polja Ardian Hamiti izrazio je sumnju da je Plivački savez pokušao da spreči njegov odlazak na Olimpijske igre jer dolazi iz redova bošnjačke zajednice.

"Videli smo divlju kampanju u kojoj je Adel nazivan Srbinom, a u nekim slučajevima i Rusom. Mislim da takva kampanja ne bi trebalo da se dešava na Kosovu", kaže Hamiti.

Dodaje da su u slučaju Šabovića ispunjene sve zakonske procedure i uvaženi propisi koji su na snazi, kako bi on mogao da predstavlja Kosovo na Olimpijskim igrama u Parizu.

Hamiti traži da se prekine sa "rasističkom kampanjom", te poziva Olimpijski komitet Kosova da se obrati pravosudnim institucijama zbog pretnji i pritisaka koji se vrše na Šabovića.

"Adel se osećao nesigurno da dođe na Kosovo zbog pretnji i linča. Pa i da je Srbin, ne bi bio problem da predstavlja Kosovo", kaže Hamiti.

S druge strane, predsednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri negira optužbe da je učestvovao u kampanji linča.

"(Svako) ko se oseća da sam ga linčovao, trebalo bi da bude predmet istrage i svaki put kada neko ima pritužbu, najprihvatljiviji oblik bi bio da se preduzme pravni postupak i sačeka sudska presuda", kaže on.

Predsednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri
Predsednik Plivačkog saveza Kosova Agron Zećiri

Olimpijski komitet Kosova je takođe kritikovao Plivački savez zbog "etike i vređanja na etničkoj osnovi" na račun Adela Šabovića.

Olimpijski komitet tvrdi da je prema 21-godišnjem plivaču upotrebljen govor mržnje. Šaboviću je 16. oktobra 2023. uručen kosovski pasoš.

Radio Slobodna Evropa nije uspeo da stupi u kontakt sa Šabovićem, dok predsednik plivačkog kluba Ilirida Ardian Hamiti kaže da je fokusiran na pripreme za olimpijska takmičenja.

Kako se biraju sportisti za Olimpijske igre?

Na Olimpijskim igrama zemlje se takmiče na poziv sa kvalifikovanim sportistima. Kvalifikovani sportisti su oni koji dostignu potrebne bodove, odnosno olimpijsku normu.

Tu su i univerzalni pozivi koji važe za sportiste koji nisu uspeli da dođu do bodova neophodnih za kvalifikacije. Ti sportisti se pozivaju kako bi se povećao broja takmičara iz zemalja koje tradicionalno imaju manje delegacije.

U Olimpijskom timu Kosova za Igre u Parizu 2024. je šest kvalifikovanih sportista – džudo i boks – i troje sportista sa univerzalnim pozivom – plivanje i atletika.

Adel Šabović je jedan od dvoje plivača koji su izabrani da se takmiče na osnovu univerzalnog poziva.

Sada Plivački savez Kosova tvrdi da je preporučio drugog plivača Malja Gašija (Mal Gashi) da se takmiči na Olimpijskim igrama, dok Olimpijski komitet Kosova tvrdi da je Adel Šabović izabran na osnovu predloga Svetske federacije vodenih sportova.

Prema dokumentu koji je Olimpijski komitet Kosova dostavio medijima, vidi se da je Svetska federacija vodenih sportova 25. juna poslala mejl KOK-u u kome navodi da dva plivača imaju najviše bodova, Adel Šabović i Hana Beići.

Olimpijski komitet Kosova navodi da nije imao "prilike a ni razloga" da menja predloge, te da je samo prihvatio pomenute plivače.

Nedelju dana od prijema ovog mejla, 3. jula, Olimpijski komitet Kosova je potvrdio Šabović ide u Pariz.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara, Olimpijski komitet Kosova je trebalo da podnese prijavu za univerzalne pozive do 24. juna, dok je Svetska federacija vodenih sportova trebalo da ih potvrdi do 3. jula.

Ponavljanje istorije

Spor oko Šabovićevog takmičenja je počeo pre izvesnog vremena, kada je plivač tužio Plivački savez Kosova Sudu za sportsku arbitražu jer mu nije dozvoljeno da se takmiči za Kosovo na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje se održava u Dohi od 2. do 18. jula.

Međutim, Sud za sportsku arbitražu je naveo da nema nadležnost da se bavi Šabovićevom tužbom.

Plivački savez Kosova je to predstavio kao pobedu i saopštio da je Šabović pokušao da "nezakonito predstavlja Kosovo".

S druge strane, iz KOK-a kažu da je Šabović izgubio slučaj iz proceduralnih razloga, jer je tužba prvo morala da se podnese Sudu za sportsku arbitražu na Kosovu.

Slučaj nije objavljen u javnosti do konačne odluke.

Olimpijske igre u Parizu 2024. počinju 26. jula i završavaju se 11. avgusta. Na ovim takmičenjima učestvovaće više od 10.000 sportista u različitim disciplinama.

Kosovo za sada ima tri olimpijske medalje koje su osvojile džudistkinje Majlinda Keljmendi (Kelmendi), Distrija Krasnići (Distria Krasniqi) i Nora Đakova (Gjakova).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG