Dostupni linkovi

Na Kosovu još jedna presuda za napad na KFOR, osam meseci zatvora i novčana kazna


Sukob pripadnika srpske zajednice s pripadnicma KFOR-a, Zvečan 29. maj 2023.
Sukob pripadnika srpske zajednice s pripadnicma KFOR-a, Zvečan 29. maj 2023.

Osnovni sud u Prištini osudio je Lazara Dejanovića na osam meseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom sklopio dogovor o priznanju krivice oko učešća u nasilnom protestu 29. maja prošle godine u Zvečanu, kada su se pripadnici srpske zajednice sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Specijalno tužilaštvo Kosova je Dejanovića teretilo za napad na službeno lice i učešće u masi koja je izvršila krivično delo huliganizam.

Dejanovićev advokat, Ljubomir Pantović, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je njegovom branjeniku u kaznu zatvora uračunato vreme koje je proveo u pritvoru od 20. juna ove godine, odnosno da je ostalo da odsluži još četiri meseca zatvorske kazne.

Pored Dejanovića, na Kosovu je do sada uhapšeno još desetak osoba zbog "učestvovanja u nasilnim protestima" i napada na pripadnike KFOR-a, ali je većina postigla dogovor sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Do izbijanja nasilja u Zvečanu na severu Kosova došlo je tokom protesta Srba koji su se protivili ulasku albanskog gradonačelnika u zgradu opštine, koji je pobedio na izborima nakon bojkota Srba.

Više od 90 pripadnika misije KFOR-a je 29. maja 2023. teže i lakše povređeno.

Nasilje, pucnjava i suzavac nakon intervencije KFOR-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

KFOR je ranije saopštio da je napad na njegove vojnike bio "ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv". KFOR je takođe poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se posle nereda "vratile u Srbiju", te da se očekuje da svi počinioci budu "hitno procesuirani".

Nadležne institucije u Srbiji se do sada nisu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, navodeći da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i "kriminalne grupe bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Aljbina Kurtija (Albin) uz poruku da je njemu "odgovaralo da dođe do sukoba NATO-a i Srba".

XS
SM
MD
LG