Dostupni linkovi

Kosovski ministri na optužnicama


Pišu: Nadie Ahmeti i Amra Zejneli Loxha

Na Kosovu i dalje ima slučajeva da se na visokim funkcijama nalaze osobe protiv kojih postoji optužnica.

Međunarodna zajednica, posebno Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) u kontinuitetu su pozivale kosovske vlasti da osobama koje imaju problematičnu prošlost, da ne smeju da rukovode institucijama, pogotovo oni koji su optuženi za korupciju.

Primera radi, u aktuelnoj vladi Ramuša Haradinaja, šest ministara od ukupno 22 optuženo je, što zbog zloupotrebe dužnosti i nezakonskog zapošljavanja, što zbog ilegalnog posedovanja oružja. Haradinaj je u vezi toga rekao da ministre ne određuje on već partija, iako i iz redova njegove partije ima takvih.

Upravo je Vlada Kosova i ove nedelje imenovala novog ministra trgovine i industrije Endrita Šalju, koji je optužen zbog ilegalnog posedovanja oružja. Za isto je optužen i Dardan Gaši, zamenik premijera i ministar dijaspore.

Ostali ministri sa optužnicama su ministar infrastrukture Palj Ljekaj, koji je optužen da je nezakonski zapošljavao, ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša, optužen zbog zloupotrebe dužnosti u slučaju lažnih veterana, ministar inovacija Besim Bećaj, takođe optužen da je ilegalno zapošljavao ljude, ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka zbog konflikta interesa.

Luka je proglašen nevinim u Osnovnom sudu u Prištini, ali njegov slučaj je sada na Apelacionom sudu. Niko od ovih ministara nije optužen tokom obavljanja dužnosti aktuelne funkcije.

Visoka predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova u četvrtak je izjavila da sve zemlje Balkana na evropskom putu moraju da prekinu veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom u svim nivoima vlasti i administracije. Ona je posebno zatražila da se zvaničnici koji su optuženi za korupciju udalje iz institucija i da se u vezi sa tim usvoji niz zakona. Zatražila je i da se konfiskuje njihova ilegalno stečena imovina.

Predsednik Kosova Hašim Tači je pre više od godinu dana inicirao usvajanje zakonika kojim bi se zabranilo obavljanje funkcije osobama koje su pod optužnicama.

Postojeći zakoni na Kosovu omogućavaju obavljanje funkcije visokim zvaničnicima, čak i ukoliko je protiv njih pokrenut sudski postupak, sve dok odluka suda nije pravosnažna.

Civilno društvo upozorava da sporne osobe ne bi trebale da budu na javnim funkcijama i da to šteti napretku države.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe, koji inače nadgleda sudske slučajeve povezane sa korupcijom, kaže da je bilo slučajeva da je jedan ministar ujutru bio u sali Osnovnog suda u Prištini, optužen za korupciju, a poslepodne, taj isti je potpisivao ugovore milionske vrednosti.

"Ovo je najgora moguća poruka za međunarodnu zajednicu i strane investitore koji bi mogli da budu zainteresovani da investiraju u zemlji. To direktno utiče i na blagostanje građana i na ekonomski razvoj Kosova", ističe Miftaraj.

Za Artana Demhasaja iz nevladine organizacije Çohu, koja je posvećena ograničavaju uticaja političke korupcije u javnim institucijama, moralna ostavka bi bila nešto što bi ovi ministri trebali da uzmu u obzir. Prema njegovim rečima, potrebno je pre svega da se izradi zakonska osnova kako bi visoki zvaničnici, u trenutku kada se protiv njih podigne optužnica zbog korupcije, bili obavezni da daju ostavku.

"Smatram da oni ministri koji su pod optužnicama ne mogu da funkcionišu jednako upravo zbog opterećenja kojeg imaju u predmetu protiv njih. Oni ne mogu da budu funkcionalni, a isto tako ne može se smatrati etičkim ili moralnim da jedan ministar koji je optužen za korupciju nastavlja da rukovodi ministarstvom", ocenio je Demhasaj.

Vlada Kosova je aprila ove godine usvojila novi nacrt Krivičnog zakonika, koji bi trebao da stupi na snagu 2019. godine.

Predloženi novi amandmani predviđaju da se osobama kažnjenim za korupciju onemogući obavljanje funkcije u javnoj administraciji u periodu od deset godina.

Međutim, osim ministara u Vladi Kosova, sa zakonom "kubure" i poslanici Skupštine Kosova, kao i predsednici opština, u aktuelnim ali i prošlim mandatima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG