Dostupni linkovi

Svečlja o kompleksu u Banjskoj: Konačnu namjenu odredit ćemo u međuvremenu


Kapija zaključana katancem u kompleksu Rajske vanje, u Banjskoj u Zvečanu, 20. decembra 2023.
Kapija zaključana katancem u kompleksu Rajske vanje, u Banjskoj u Zvečanu, 20. decembra 2023.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je u utorak da je kosovska Agencija za privatizaciju vlasnik banjskog kompleksa Rajska banja u Banjskoj, u općini Zvečan.

"O ovom [vlasništvu] nema sumnje. Zašto je netko ilegalno ulagao, mislim da je to pouka za sve one koji žele ilegalno ulagati - da to ne mogu", naglasio je.

"Što se tiče upravljanja tim kompleksom", poručio je, "Ministarstvo unutarnjih poslova nastalo je spajanjem dvaju ministarstava, MUP-a i Ministarstva uprave, a bivše Ministarstvo uprave ima odjel za upravljanje tzv. objekata u vlasništvu države. To je razlog zašto smo ga uzeli na upravljanje, a u međuvremenu ćemo odrediti konačnu namjenu ovog objekta", precizirao je.

Agencija za privatizaciju je u ponedjeljak navela za Radio Slobodna Europa da je preuzela ovaj kompleks budući da imovina pripada društvenom poduzeću Kosova te ga je dala u najam MUP-u.

Izvršni direktor Agencije Arben Limani rekao je da su učinjeni napori da se stupi u kontakt s osobama ili subjektima koji su koristili ovu imovinu, ali nisu dobili odgovor.

Stoga su, navodi Limani, zatražili da policije preuzme upravu ove imovine koja se nalazi na sjeveru Kosova, području nastanjenom većinom Srbima.

"Imovina kompleksa u Banjskoj pripada društvenom poduzeću Trepča Standard, čije je sjedište u Sjevernoj Mitrovici, a imovina je na ime ove jedinice i objekta koji je tamo postojao", navodi Limani.

"Zgradu je, po svoj prilici, netko obnavljao u nekom vremenskom razdoblju koje mi ne znamo jer smo tamo imali vrlo ograničen pristup. I sada, kada nam je odobren pristup, pokušali smo kontaktirati tamošnje osobe ili subjekte koji su to koristili, kako bismo razumjeli po kojoj pravnoj osnovi to koriste", rekao je Limani.

Prema njegovim riječima, policija je Agenciji rekla da se s kompleksom vežu neke nezakonite radnje.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku službenog Beograda, reagirala je nakon akcije u Banjskoj, rekavši da je Vlada Albina Kurtija "otela" kompleks u Banjskoj "pred očima međunarodne zajednice".

Kompeks Rajska banja, 20. decembar 2023.
Kompeks Rajska banja, 20. decembar 2023.

"Kompleks Rajska banja izgrađen je isključivo novcem Vlade Srbije, koja je investirala putem Ureda za Kosovo. Kompleks je otvoren 2019. godine, a institucije Kosova nisu uložile niti jedan jedini dinar i nemaju pravni osnov za tvrdnje da su vlasnici kompleksa", saopćila je Srpska lista.

Rekonstrukciju ovog kompleksa započela je Vlada Srbije 2015. godine putem Ureda za Kosovo. U projekt uloženo je oko sedam milijuna eura.

Tadašnji direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić potpisao je ugovor o obnovi banje s Eparhijom raško-prizrenskom Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i predsjednikom Privremenog općinskog odbora, Ivanom Todosijevićem.

Tako je kompleks Rajska banja prešao u vlasništvo Vlade Srbije, Crkve i Privremenog organa općine Zvečani.

Kompleks se nalazi u blizini manastira Banjska, u istoimenom mjestu, u općini Zvečan. Na ovom mjestu su izvori tople i sumporne vode.

Na Kosovu ovaj kompleks je registriran kao društvo s ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.

Agencija za privatizaciju upravlja svim bivšim društvenim poduzećima na Kosovu i tvrdi da je jedini vlasnik te imovine.

XS
SM
MD
LG