Dostupni linkovi

Predsednica Kosova ubijenom policajcu dodelila orden Heroja nacije


Fotogrqafija ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua
Fotogrqafija ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua

Lideri kosovskih institucija na komemorativnom skupu odali su počast pripadniku kosovske policije Afrimu Bunjakuu, koji je u nedelju ubijen u sukobima s oružanom grupom u Banjskoj kod Zvečana na severu Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naredniku Bunjakua je posthumno dodelila najviši orden Kosova "Heroja Kosova".

Osmani je rekla da je policajac Bunjaku ubijen u odbrani reda, zakona, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Kosovska predsednica proglasila je dan žalosti u ponedeljak u čast ubijenog policajca.

Komemorativnom skupu prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) koji je rekao da je Bunjaku ubijen u napadu na kosovske policajce i na samu državu Kosovo, dodajući da je napad izvela teško naoružana grupa koju podržava Srbija.

"Profesionalna reakcija kosovske policije rezultirala je eliminacijom nekih terorista i kriminalaca, hapšenjem drugih i neutralizacijom cele grupe i zaplenom velikog broja oružja", rekao je Kurti.

Komemorativnom skupu prisustvovali su i članovi porodice narednika Bunjakua.

Njegova ćerka Arbenita Bunjaku rekla je da su "ponosni na rad i junaštvo svog oca".

Bunjaku je bio pripadnik kosovske policije od 2001. godine.

On je poginuo u sukobu s naoružanom grupom u mestu Banjska na severu Kosova koji pretežno naseljavaju pripadnici srpske zajednice. U sukobu je povređeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Kosovske vlasti su nedelju saopštile da su u akciji policije u selu Banjska ubijena tri napadača srpske nacionalnosti. Tužilaštvo Kosova saopštilo je u ponedeljak da je pronađeno beživotno telo još jedne osobe za koju se sumnja da je učestvovala u napadu na kosovsku policiju.

Prema navodima kosovskih vlasti, oko 30 napadača bilo je stacionirano u manastiru sela Banjske u opštini Zvečan i oko njega.

XS
SM
MD
LG